Kaupunkiuutiset

Sibeliuksen kotikaupungista pian luvassa huonoja uutisia

Viimeiset pari vuotta paljon porua julkisuudessa synnyttänyt Hämeenlinnan kaupunginorkesterin kohtelu kaupungin avustusten jaossa ei ole muuttanut itse orkesterin tilannetta. Talous on jo niin piukealla, ettei tiukemmalla voisi olla.

– Riipumme nyt löysässä hirressä, hyvin löysässä hirressä, orkesterin intendentti Markku Jokinen sanoo. Yhdistyksellä ei ole tällä hetkellä varoja edes konserttien markkinointiin.

Orkesteriyhdistyksen puheenjohtaja Maire Rissanen uskaltaa olla optimistinen, vaikka yhdistyksen tilillä on juuri nyt noin sata euroa:

– Kohti valoa, Rissanen lupaa. Silti molempien äänessä on epävarmuutta, kun kaupungin oma toimija syrjäytetään säännöllisesti konserttipalvelujen hankinnassa.

– Kun Hämeenlinna markkinoi itseään Sibeliuksen nimellä, niin olisiko se kovin markkinointihenkistä nitistää kaupungin oman orkesteriyhdistyksen toiminta. Tässä on lähellä vaara, että Hämeenlinnasta saadaan maailmalle taas hyvin, hyvin negatiivisia uutisia, kaksikko pohtii.

Kaupunginorkesterin kohtalona on ollut joutua eri toimijoiden pelikentälle, jossa kukaan ei mieluusti ota orkesteria kumppaniksi. Sibelius säätiö ja elämänlaatulautakunta pallottelevat orkesteriyhdistyksellä, mutta tukea ei tipu.

– Paras ratkaisu olisi suora sopimus kaupungin kanssa. Emmekä puhu isoista rahoista, Markku Jokinen tiivistää.

Meneillään on nyt sovittu kolmivuotisjakso, josta yksi vuosi on takana. Orkesteriyhdistys on pyrkinyt neuvottelemaan tulevaisuudesta, mutta kukaan ei halua edes keskustella yhdistyksen edustajien kanssa.

– En tiedä, tietävätkö edes luottamushenkilöt miten näitä asioita hoidetaan, Jokinen miettii orkesterin saamaa kohtelua.

– Sitä mitä minä en ymmärrä on se, että koko orkesterimusiikin tarjonta ostetaan ulkoa. Tällä taataan tietysti korkeakulttuuri, mutta se tarjonta ei kohtaa kaikkia musiikin kuluttajia. Kaupunginorkesterin ohjelmisto on paljon lähempänä tavallista musiikin kuluttajaa, Markku Jokinen sanoo.

Jokinen ja Rissanen ottavat kaupungin strategiasta otteita siitä, mitä Hämeenlinna haluaa olla:

”Hämeenlinna on historiastaan elinvoimaa ammentava, kaunis ja kodikas kulttuurikaupunki Suomen sydämessä.

Kaupungin omien toimijoiden sekä ulkopuolisten palvelutuottajien, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa vahvistetaan kumppanuutta.”

– Mielestäni tässä eivät todellisuus ja strategia kulje yhtä jalkaa, Jokinen tiivistää.

Kaupunginorkesteri on järjestänyt viime aikoina runsaasti konsertteja kantakaupungin ulkopuolella. Tästä on tullut runsaasti kiitosta. Seuraava konsertti on huomenna torstaina Kalvolan kirkossa kello 18.

– Konsertoimme liki talkoopohjalla. Vastaanotto on ollut kuitenkin niin hyvä, että jatkamme ensi vuonna samalla linjalla, Jokinen lupaa.

Kaupunginorkesteri on lyönyt lukkoon muutamia konsertteja ensi vuodelle, vaikka taloudellinen tilanne on mikä on.

– Näin on pakko toimia, sillä sopimukset pitää tehdä ajoissa, Jokinen sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020