fbpx
Kaupunkiuutiset

Sibeliuksen syksystä löytyy paikallista ja kansainvälistä

Jean Sibeliuksen 150-juhlavuoden syksy käynnistyy Hämeenlinnassa viisipäiväisellä festivaalilla. Keskiviikkona 16. syyskuuta alkavassa tapahtumakokonaisuudessa on kahdeksan eri tapahtumaa ja konserttia, joista neljä on kaikille avoimia tilaisuuksia.

– Festivaaliviikon teemana ovat niin säveltäjän sisäinen maailma kuin ulkoisenkin maailmaan aiheuttamat kuohut, Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen kuvailee.

– Juhlavuotemme on järkyttävällä tavalla ajankohtainen. Kansallista kulttuuria ei saisi missään yhteydessä käyttää lyömäaseena. Isänmaallinen voi olla myös hyvin kansainvälinen ja Sibeliuksen nuoruudessa elettiin Euroopassa, jossa ei ollut mitään rajoja. Lokaali ei ole globaalin vastakohta.

Festivaalin avaa Sinfonia Lahti Okko Kamun johdolla keskiviikkona 16. syyskuuta kello 19 Vanaja-salissa. Torstaina kokoonnutaan kello 18 Raatihuoneeseen kuulemaan Sibelius-sävellyskilpailun palkittuja teoksia, joita esittävät Juhani Lagerspetz, Paavali Jumppanen ja Joonas Pohjonen.

Uudenlainen lava

Järjestyksessään kuudetta Sibelius-fantasiaa on ohjaaja Juulia Tapolan johdolla perjantauina toteuttamassa lähes 200 ammattilaista ja harrastajaa.

– Fantasiassa on mukana vanhaa ja uutta, Tapola sanoo.

– Korostamme edelleen jo hyväksi havaittuja asioita ja käytämme Raatihuoneen parveketta, jota kokeiltiin jo viime vuonna. Lavarakennelma taas tulee olemaan aivan uudenlainen.

Valtteri Tolppi soittaa viulua nuorena Sibeliuksena ja sooloja laulavat sopraanot Hedvig Paulig ja Päivi Pylvänäinen sekä baritoni Markus Nieminen. Soolotanssijoina ovat Linda Haakana sekä Frans Valkama ja mukana on myös Magda Timosen tanssiryhmä Feeniks Showdancers sekä voimistelija Silja Ahonen Ristilukkina. Erkki Korhonen soittaa tuttuun tapaan nosturin nokassa.

Baareissa tunnelmaa

Fantasian jälkeen alkaa Kuorot kuutamolla -tapahtuma, jossa laulajat jalkautuvat paikallisiin baareihin..

– Ravintoloissa esiintyminen on mielenkiintoinen ja haastava kokemus, Heikki Lindroth Hämeenlinnan mieskuorosta kertoo.

– Viimeksi Birger oli aivan tupaten täynnä. Aluksi on yleensä melkoinen puheensorina, mutta räväkällä aloituslaululla tunnelma saadaan kohdalleen.

Nuottiavainpolku kulkee Hämeenlinnan keskustassa lauantaina kello 10-15. Uusi tapahtuma on öinen ratsastus Aulangon puistometsässä, joka myytiin hetkessä loppuun.

Valtakunnallisessa Uskon yö -tapahtumassa lauantaina Hämeenlinnan kirkossa kello 20 on myös teemana Sibelius. Festivaali päättyy sunnuntaina kello 10 Hämeenlinnan kirkossa esitettävään Sibelius-juhlamessuun ja syntymäkodissa kello 14.30 alkavaan keskustelutilaisuuteen.

Sibeliuksen syksy ke-su 16.-20.9. Lisätietoja www.sib.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset