fbpx
Kaupunkiuutiset

Sibeliuksen terveiset kaupunginorkesterille

Markku Jokinen teki mielenkiintoisen löydön Hämeenlinnan kaupunginorkesterin papereista vuonna 2004 aloittaessaan orkesterin intendenttinä. Sekalaisten paperien pinosta löytyi pieni kirje, jossa oli 28. lokakuuta 1954 Järvenpäässä päivätyt lyhyet terveiset sekä kuuluisa allekirjoitus Jean Sibelius.

Vuonna 1954 Hämeenlinnan kaupunginorkesteri vietti 20-vuotisjuhliaan, ja orkesteri oli kokolailla kaupungin musiikkielämän kivijalka. Vuonna 1949 kaupungin musiikkilautakunta oli nimittänyt kaupunginorkesterin johtajaksi kapellimestari ja säveltäjä Tauno Marttisen, jonka vuoteen 1958 kestäneellä kaudella orkesteri esiintyi monissa korkeatasoisissa konserteissa.

Kirjeessään Sibelius kertoo olevansa iloinen, että hänen syntymäkaupungissaan toimii niin erinomainen soittajisto ja toivottaa Hämeenlinnan kaupunginorkesterille yhä jatkuvaa menestystä ja uusia taiteellisia saavutuksia. Muutaman vuoden kirjettä ihasteltuaan Markku Jokinen ja Hämeenlinnan kaupunginorkesteri päättivät lahjoittaa kirjeen vuonna 2009 Historialliselle museolle Sibeliuksen syntymäkotiin, jossa kirje on edelleen asetettuna yleisön nähtäville.

Rahoituksesta vääntöä

Orkesterin rahoituksesta on vuosikymmenten saatossa käyty kaupungissa monia poliittisia vääntöjä. Vakavasti orkesterin ammatillistamista pohdittiin jo 1960-luvulla, ja esimerkiksi 1970-luvulla orkesterin konserteissa olikin usein noin 40 keikkapalkkalaista. 2000-luvulla kaupunki on tukenut viime vuosiin asti orkesteriaan merkittävillä summilla. Nykyistä rahoituspohjaa pohdittaessa on mukava muistella ainakin juhlavuottaan viettävän Jean Sibeliuksen arvostaneen kotikaupunkinsa oman orkesterin toimintaa.

Tänä vuonna C.Ph.E. Bach levytyksellään klassisen musiikin albumin Emman voittanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Kokkolasta on mainio esimerkki siitä, että riittävästi tuettuna myös yhdistyspohjalta voidaan pyörittää erittäin korkeatasoista ammattiorkesteria.

Lähde: Ilkka Teerijoki: Hämeenlinnan historia – ensimmäisestä maailmansodasta 2000-luvulle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset