fbpx
Kaupunkiuutiset

Sibeliuksen vuosi huipentuu fantasiaan ja syntymäpäivään

Punnittua puhetta suomalaisen säveltäjäneron musiikista on luvassa 4.–8. joulukuuta, kun kuudes Jean Sibelius -kongressi kokoontuu perjantaina kello 11 Verkatehtaalle.

– Pääpuhujina ovat James Hepokoski Yalen ylipistosta, Ferruccio Tammaro Turinista, Eero Tarasti Helsingistä ja Marc Vignal Ranskasta, syntykaupunkisäätiön johtaja Erkki Korhonen luettelee.

– Yli 40 puheenvuorossa kuullaan kiinnostavia näkökulmia modernista Sibelius-tutkimuksesta, joka pääsi vauhtiin, kun suku avasi säveltäjän arkistot 1980-luvulla.

Vanaja-salissa järjestettävään englanninkieliseen kongressiin on yleisöllä vapaa pääsy. Perjantai-iltana kello 18 samalla estradilla kuullaan Siboppi-ohjelman helmiä. Poika, jolla oli sammalta taskussa -konsertissa esiintyvät Ismo Savimäki & kuoro, Lemmenpisaroita-musiikkinäytelmän ryhmä, Juuso Kukkola ja monet muut solistit..

Lauantaina Raatihuoneessa on kello 18 Sibelius-Akatemian nuorten taiteilijoiden konsertti, jossa kuullaan Sibeliuksen pianoteoksia ja lauluja.

Kaikki laulamaan

Sunnuntaina on vuorossa perinteinen Itsenäisyysfantasia Ritari-areenalla kello 14 alkaen. Noin tunnin mittainen juhla on taiteen ammattilaisten, eri alojen harrastajien ja kuorojen yhteinen show, jossa on mukana noin 150 henkilöä. Tapahtumaan on 6,5 euron pääsymaksu ja ennakkoon tikettejä voi ostaa Lippupisteen nettivuilta ja toimipaikoista.

– Visuaalisessa ilmeessä on taas entisestä poikkeavia elementtejä, Korhonen lupaa.

– Esiintyjäryhmääkin on buukattu uusia nimiä. Orkesterina on Hämeenlinnan Big Band vahvistettuna jousikvartetilla. Tällä kertaa esillä on luontevasti Sibeliuksen isänmaallinen musiikki, koska hän oli tärkeässä roolissa kansallisessa heräämisessä ja tavallaan myös sen symboli.

Sunnuntaina vuorossa on säveltäjän syntymäpäivä, jonka vietto alkaa perinteisellä seppeleiden laskulla kello 12 Sibelius-puistossa. Paikalla on myös useita esiintyjiä ja kaikki ovat tervetulleista laulamaan yhdessä Finlandiaa.

Säveltäjän syntymäkodissa on kello 10–16 avoimet ovet ja musiikkiesityksiä, jotka keskeytyvät noin puoleksi tunniksi Sibelius-seuran juhlakokouksen ajaksi kello 12.30. Pianisti Tuomas Nikkanen musisoi Sibeliuksen hahmossa koko päivän ajan.

Syntymäpäivän konsertissa kello 19 Vanaja-salissa on Radion Sinfoniaorkesteri Hannu Linnun johdolla ja ohjelmassa ovat Tapiola, Toinen sinfonia sekä Viulukonsertto, jonka solistina on Sibelius-viulukilpailun voittaja. Yleisradio lähettää konsertin suorana televisiossa, mutta tunnelmaan pääsee vielä paremmin mukaan Bio Rexin leffakonsertissa, jonka yhteydessä kirjailija Lasse Lehtinen kertoo tarinoita Sibeliuksesta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset