Kaupunkiuutiset

Sibelius ei ollut mikään mestarikokki

– Säveltäjämestarin lempiruokaa olivat osterit ja mielijuomia punaviini sekä viski. Jos ravintoloissa maistuivat osterit ja hummerit, kotona Ainolassa Jean Sibeliuksen suurinta herkkua olivat lintupaistit, Risto Lehmusoksa paljastaa.

Risto ja Ritva Lehmusoksan kirjoittama ”Jean Sibeliuksen pöydässä” on kulttuurihistoriallinen ruokakirja, säveltäjämestarin elämäkerta gastronomian näkökulmasta. Lähteinä Lehmusoksat ovat käyttäneet kirjeitä, päiväkirjoja, suvun ja muiden aikalaisten kertomuksia, anekdootteja ja muita säilyneitä dokumentteja sekä eri aikakausiin liittyviä keittokirjoja ja ruokalistoja.

Kyseessä ei ole keittokirja, vaikka teos sisältääkin runsaasti ruokaohjeita, jotka liittyvät tiettyyn ajankohtaan, elämänvaiheeseen ja paikkaan Jean Sibeliuksen elämässä. Katja Hagelstamin hienot valokuvat täydentävät kokonaisuutta.

Sibelius opiskeli ja johti myöhemmin sävellyksiään Pohjoismaissa, Berliinissä, Wienissä, Pariisissa, Pietarissa, Roomassa, Moskovassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Hän tutustui matkoillaan moniin herkkuihin ja hienompienkin keittiöiden antimiin.

Arkiruokaa ja hummailua

Sibeliukset muuttivat vuonna 1904 Tuusulanjärvelle Ainolaan ja asuivat siellä kuolemaansa asti. Ainolassa syötiin tavallista arkiruokaa, jonka valmisti Sibeliuksen perhettä 60 vuotta palvellut keittäjä Helmi Vainikainen. Ainolan päivittäisenä arkiruokana tarjottiin usein puuroa, keitettyjä perunoita ja sianlihakastiketta sekä kasviksia ja hedelmiä Ainon puutarhasta.

– Yleinen pyhäruoka oli vasikanpaisti ja vihreät herneet. Juhla-aterioille Helmi Vainikainen sai tehdä lintupaistia, jota Sibelius piti lempiruokanaan ostereiden jälkeen.

– Jean Sibelius ei itse osallistunut ruoanlaittoon, hänen valkoiset kalvosimensa olisivat voineet tahriintua. Salaatin kastikkeen hän kuitenkin sekoitti aina itse. Jean Sibelius oli intohimoinen salaatin ystävä, ja lääkärikin suositteli kasviksia. Ainolan salaatti tarjottiin pahkakulhosta, Ritva ja Risto Lehmusoksa juttelevat.

Sibelius hummaili usein ystävien kanssa Kämpissä tai muissa Helsingin ravintoloissa.

– Kun Aino kysyi, milloin tulet kotiin Kämpistä, Janne vastasi kirjelapulla esimerkiksi, että ”Tulen vähitellen” tai ”Minä olen säveltäjä, en ennustaja”, Risto Lehmusoksa kertoo. Rahapulastaan huolimatta Jean Sibeliuksella oli tapana valita aina kaupungin hienoin ravintola.

Jean Sibeliuksen Pöydässä jatkaa kirjasarjaa, jossa aiemmin on vierailtu muun muassa Mannerheimin ja Kekkosen pöydässä. Risto ja Ritva Lehmusoksan tuorein, elokuussa ilmestynyt teos juhlistaa Sibeliuksen juhlavuotta 2015.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset