Kaupunkiuutiset

Sibelius-fantasia ja Nuottiavainpolku

Perinteeksi muodostunut Sibelius-fantasia esitetään Hämeenlinnan torilla jo seitsemännen kerran ensi viikon perjantaina. Kello 20.30 alkavan tapahtuman ohjauksesta vastaa viime vuoden tapaan Juulia Tapola. Noin puolituntinen esitys on tuttuun tapaan kaikille katsojille ilmainen.

– Mukana on huikeita esityksiä, jotka linkittyvät toisiinsa rakkauden, kuoleman, luonnon ja veden teemoilla, Tapola lupaa.

– On mahtavaa, että saimme taas mukaan Tuomas Katajalan, joka tekee tällä hetkellä huippu-uraa maailmalla. Tämän vuoden fantasiassa Tuomas veneilee, mutta miten se tapahtuu, on vielä salaisuus.

Fantasiassa kuullaan Sibeliuksen teoksista muun muassa sävellykset Illalla, Neilikka, Akilleija, Koivu, Kuusi, Svarta rosor ja Novellette.

– Illalla-kappaleen Sibelius kirjoitti iloisissa juhlissa lautasliinaan, syntymäkaupunkisäätiön johtaja Erkki Korhonen kertoo.

– Novellette on taas sävellys, jossa säveltäjä kokee olevansa 12-vuotias ja soittavansa viulua kiven päällä Vanajan rannassa.

Esiintyjinä ovat Katajalan Frans Valkama, Linda Haakana, Silja Ahonen, Elias Koivisto, Opriina Opas, Erkki Korhonen, Feeniks Showdancers, Kamarikuoro Vokaali, Vanajan laulu, Hämeenlinnan mieskuoro ja naiskuoro Laulu-Siukut.

Ilta jatkuu Kuorot kuutamolla -tapahtumalla, jossa erilaiset lauluryhmät kiertävät kaupungin ravintoloissa. Kierroksen keskuspaikkana on Raatihuoneen kellari, jossa juhlitaan myös tapahtuman jatkoja.

Lauantaina vuorossa on Nuottiavainpolku. Polulla on kuusi rastia, jotka ovat avoinna kello 10-14.

Sibeliuksen puistossa on kukkaraameilla varustettu selfie-piste ja hyvä tilaisuus istahtaa soiville puistonpenkeille. Lyseossa kuullaan viulunsoittoa Valtteri Tolpin johdolla ja tutustutaan koulun kokoelmiin. Syntymäkodissa Erkki Korhonen toimii elävänä jukeboxina ja kertoo tarinoita Sibeliuksesta. Café Laurellissa nautítaan tietenkin Sibelius-leivoksia, Arx-talossa on laulua, leikkiä sekä tyttöbändi Liisat ja Sibelius Centerissä voi osallistua karaokeen.

– Polun seitsemäntenä rastina on Sinfonia Lahden konsertti kello 15 Verkatehtaalla, Korhonen sanoo.

– Jokainen kolmella rastilla merkinnän kerännyt saa konserttilipun 5 eurolla.

Konsertin johtaa Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dimitri Slobodeniouk. Ohjelmassa on sinfoninen runo Dryadi, William Shakespearen näytelmään sävelletty Myrsky-sarja numero 2 ja 4. sinfonia.

Sunnuntaina syntymäkodissa kello 15 soi säveltäjän oma viulu, Santo Serafin, jota soittaa säveltäjän tyttärentyttärentytär Kaisa Porra. Pianossa on Kari Hänninen.

– Sibelius sai viulun Pehr-sedältään, Korhonen tietää.

– Hän intoutui harjoittelemaan niin hullun lailla, että sai ehdot latinasta ja jäi luokalleen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset