Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sibelius-fantasia tulee kymmenennen kerran – Musiikki soi tällä kertaa nauhalta

Juha Rouhikoski, Iina Harjula, Antti Polameri, Tuula Penttilä ja Piia Lievetmursu ovat kymmenennen Sibelius-fantasian takana. Kuva: Esko Tuovinen
Juha Rouhikoski, Iina Harjula, Antti Polameri, Tuula Penttilä ja Piia Lievetmursu ovat kymmenennen Sibelius-fantasian takana. Kuva: Esko Tuovinen

Kymmenennen Sibelius-fantasian ohjaaja Tuula Penttilää kiehtoo se, miten erillisistä palasista muovautuva esitys koostuu vasta päivää ennen yleisön eteen menemistä.

– Rakennan sen päässäni, pyydän eri tahoilta eri asioita ja sen jälkeen he tekevät omat ratkaisunsa. Viimeistään lauantaina nähdään, miten kokonaisuus toimii.

Uutuutena edellisvuosiin verrattuna on se, että suurin osa musiikista tulee nauhalta.

Tällä kertaa Sibelius-fantasiassa soivat Jean Sibeliuksen orkesteriteokset ja ennen kaikkea Kullervo.

– Siitä on myös kuoroversio, jonka Hämeenlinnan Mieskuoro esittää, Penttilä iloitsee.

Lisäksi kuullaan osia Lemminkäisestä ja Shakespearen Myrskyyn sävelletystä Tempestistä.

– Sibelius oli erityisesti sinfonikko ja suurten orkesterien säveltäjä. Sinfoniaorkesteria emme voi torille tuoda, mutta orkesterimusiikkia voimme. Esitys seurailee pitkälti Kullervon tarinaa Kalevalasta, mutta esitystä voi seurata, vaikkei tarina olisikaan tuttu.

Värttinä mukana

Tänä vuonna fantasiateoksen esiintymislava on aikaisempaa edempänä, jotta katsojat näkisivät esityksen paremmin. Screenejä ei tule.

Pitkään samaan paikkaan rakennettu esitys tasapainoilee tuttujen elementtien ja uudistumisen välillä. Mukana on vanhaan tapaan tanssiryhmiä, lapsikuoro, balettitanssija Linda Haakana ja tauon jälkeen myös voimistelija Silja Ahonen.

Elävästä musiikistakaan ei ole luovuttu. Ensimmäistä kertaa mukana on Värttinä-yhtye, ja paikan päällä kuullaan myös Iina Harjulan pianoa ja Antti Polameren lyömäsoittimia.

Uudet musiikkielementit ja lavan sijoitus antavat tuoreita mahdollisuuksia alusta saakka mukana olleelle valotaiteilijalle Juha Rouhikoskelle.

– Valojen ylöspano muuttuu nyt isosti ensimmäistä kertaa. Se on nyt mukana lavastuselementtinä. Kalevala henkii mystiikkaa, ja valot luovat tietynlaisen temppelimäisen ympäristön, hän kuvailee.

 

Sibelius-fantasia on osa koko viikonlopun kestävää Sibelius-fantasia-kaupunkitapahtumaa. Ohjelma alkaa perjantaina ja jatkuu sunnuntaihin.

Sibelius-fantasia-tapahtuma

Järjestetään pe–su 20.–22-9.

Kukkien kertomus -koululaiskonsertti Raatihuoneen salissa pe klo 13.

Sekaisin Sibeliuksesta -konsertti Raatihuoneen salissa pe klo 18.

Sibelius-Arxantai Arx-talossa la klo 10–14.

Sibbe-bailut Paasiaukiolla Goodmanissa la klo 12–15.

Skogsterin ja Sibeliuksen syntymäkodin avoimet ovet la klo 18–22.

Sibelius-fantasia Hämeenlinnan torilla la klo 20.30.

Kuorot kuutamolla la klo 19–22.30 eri paikoissa.

Duo Lehtinen & Lipasti, kamarikonsertti Sibeliuksen syntymäkodissa su klo 14.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset