fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sibeliusta juhlitaan sunnuntaina - Mitä kaikkea kaupungissa tapahtuu?

Kain Tapperin veistos nuoresta Jean Sibeliuksesta paljastettiin 8. joulukuuta vuonna 1964. Samalla noin 100 vuotta Tähtipuistona tunnettu kaupunkilaisten seurustelu- ja kokoontumispaikka nimettiin uudelleen Sibeliuksenpuistoksi. Kuva: Anja Filppula
Kain Tapperin veistos nuoresta Jean Sibeliuksesta paljastettiin 8. joulukuuta vuonna 1964. Samalla noin 100 vuotta Tähtipuistona tunnettu kaupunkilaisten seurustelu- ja kokoontumispaikka nimettiin uudelleen Sibeliuksenpuistoksi. Kuva: Anja Filppula

Joulukuun 8. päivänä 1865 kaupunginlääkäri Christian Sibeliukselle ja hänen vaimolleen, rovastintytär Maria Charlotta Sibeliukselle syntyi poika, josta tuli yksi maailman tunnetuimmista säveltäjistä.

Jean Sibelius aloitti viulutunnit 7-vuotiaana tätinsä opastuksella ja sävelsi noin vuonna 1881 ensimmäisen tunnetun teoksensa Vesipisaroita. Janneksi kutsuttu nuorimies kävi Hämeenlinnan normaalilyseota ja kirjoitti täällä viitisentoista sävellystä, joihin kuului pianomusiikkia ja kamarimusiikkiteoksia.

Sibelius asui Hämeenlinnassa vuoteen 1885, jolloin hän aloitti lakimiehen opinnot Helsingissä.

 

Sibeliusta ja suomalaista musiikkia juhlitaan suurmiehen kotikaupungissa sunnuntaina 8. joulukuuta uudella iltapäivätapahtumalla nimeltään Soiva Sibelius-kävely. Raatihuoneessa on Sibelius-seuran järjestämää ohjelmaa klo 14 -15, ja tapahtumia on myös Sibeliuksen syntymäkodissa klo 12-16 sekä kirkossa klo 13. Hämeenlinnan kirkossa esitetään dokumenttifilmi Sibeliuksesta sekä hänen urkumusiikkiaan.

 

Raatihuoneessa nähdään klo 14 dramatisoidun Sibelius-konsertin kohtaus, jossa rakastavaiset Aino Järnefelt ja Jean Sibelius suunnittelevat kihlautumista.

Rooleissa esiintyvät sopraano Johanna Isokoski ja baritoni Tiitus Ylipää, jotka molemmat on palkittu sekä Lappeenrannan että Kangasniemen laulukilpailuissa. Isokoski on laulanut muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Vaasan oopperassa ja Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Ylipään debyytti Kansallisoopperan päänäyttämöllä on ensi tammikuussa. Pianistina on laulumusiikkiin erikoistunut Tuomas Juutilainen, joka on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja opiskellut alaa myös Yhdysvalloissa.

 

Syksyllä järjestetty yhteislaulumaraton sai suuren suosion, ja nyt yhteislaulu tuodaan ensimmäistä kertaa myös säveltäjän syntymäpäivän ohjelmaan. Klo 14.30 Raatihuoneessa alkavan suomalaisen musiikin yhteislaulutuokion säestää Leena Aarnipuu ja mukana laulavat myös Isokoski ja Ylipää. Laulujen lähteenä on jälleen Kultainen laulukirja, joita on lainattavissa paikan päältä. Ohjelmassa on tuttuja suomalaisia lauluja Paciuksesta alkaen.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset