Kaupunkiuutiset

”Sielunkuvalle täytyy vain antaa tilaisuus tulla”

Taidemaalari Pentti Pullinen avasi viime keskiviikkona Piparkakkutaloon tähän asti laajimman yksityisnäyttelynsä Hämeenlinnassa. Ravintolasaliin ja Albertin Kellariin on ripustettu yhteensä kolmisenkymmentä maalausta. Puolet teoksista on tehty tänä vuonna, useimmat nyt syksyllä.

Esillä on maisemia ja muotokuvia, erikoisuutena kaksi uutta omakuvaa. Pullisen maisemamaalaukset henkivät kansallismaiseman tuntua, mutta ovat puhtaasti taiteilijan omia tulkintoja maisemasta.

– Maisemat olen tehnyt tarkoituksella ilman mallia. Olen vuosien varrella tehnyt paljon maisemia valokuvasta, ja 2000-luvulla innostuin, ”oikaisin”, ja halusin tehdä ihan omia maisemia, Pullinen kuvailee.

Meneillään on taiteilijan 60-vuotisjuhlavuosi ja takana kesänäyttely omassa ateljeessa Naantalissa. Merkkivuosi sai taiteilijan ikuistamaan myös itsensä kahteen omakuvaan, varmuuden vuoksi. Edellinen omakuva on piirros 90-luvulta. Uusissa omakuvissaan Pullinen on leikitellyt oppimillaan tekniikoilla.

– En yrittänyt liikaa, vaan annoin kerrankin vain palaa.

Taidokkuus kunniaan

Pullinen on vankkumaton kauneusarvojen ja hyvän piirustustaidon kannattaja. Hän pitää korkeimpana tavoitteenaan saavuttaa teoksiinsa luonnollista kauneutta, mutta myös taiteilijan kädenjälki saa näkyä.

– Nykyisin on kahta lajia ”taidetta”, mutta tekijästä ja katsojasta riippuu, kumpi on taidetta, kumpi ei. Nyt minut jopa hyväksyttiin Taidemaalariliittoon pari vuotta sitten, Pullinen pohtii taidemaailman kiemuroita.

Janakkalalaissyntyinen luokanopettajan, ja melkein arkkitehdinkin, koulutuksen saanut Pullinen hyväksyttiin lähes viisikymmenvuotiaana Pietarin Repin-instituuttiin, mutta hän opiskeli vasta Kotkassa vuosina 2006–2008. Kotkassa alkoi tuolloin Repin-instituutin professorien johtama koulutus.

Näyttelyssä on mukana muutamia teoksia koulutusajalta, sekä joitakin harjoitelmia nuoruusvuosilta.

Julkisia muotokuvia Pulliselle on kertynyt lähes 30 vuoden uran varrella yli kuusikymmentä. Parhaillaan Pullinen maalaa julkista muotokuvaa Janakkalan osuuspankille ja toimitusjohtajaa pääkaupunkiseudulle.

– Rutiini on tullut niin vahvaksi, että tiedän jo etukäteen, milloin työ valmistuu.

Mutta kaikkea ei voi kiirehtiä:

– Jos jokin yksityiskohta niin vaatii, sille mitä haet – sielunkuvalle – täytyy vain antaa tilaisuus tulla.

Pentti Pullisen 60-vuotisjuhlanäyttely Piparkakkutalossa on esillä koko ensi talvikauden.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset