Kaupunkiuutiset

Sieniä, myrkytyksiä ja muuta hauskaa

”Kuolema tulee vain kerran elämässä, tajuan sen, ja siihen olisi ehkä pitänyt panostaa enemmän.”

Rakkaus, petos, kuolema – ja tietysti sienet. Niistä on hyvä päivä tehty. Ainakin jos sen käyttää lukemiseen. Näin uskallan jopa väittää.

Uusi kirjani Mies joka kuoli käynnistyy siitä, kun Jaakko Kaunismaa -niminen sieniyrittäjä saa tietää olevansa pitkäaikaisen myrkkyaltistumisen uhri. Toisin sanoen: joku on hitaasti, mutta varmasti murhaamassa häntä. Ja hauskaahan siitä tulee. Tai niin toivon.

Mies joka kuoli on kuudes romaanini. Monella tapaa se on minulle jälleen uuden kokeilemista. Uutena elementtinä mukana on huumori, musta sellainen. Syitä huumorin mukaan ottamiseen oli useita.

Ensimmäinen on se, että haluan kehittyä kirjailijana. Se onnistuu vain ottamalla riskejä, tekemällä jotakin sellaista mitä ei aikaisemmin ole, syystä tai toisesta, tehnyt. Toinen on se, että halusin käyttää osaamistani, repertuaariani, laajemmin. Halusin maalata väripaletin kaikilla väreillä.

Kolmas, ja samalla painavin syy, on luonnollisesti se, että elämä on lyhyt.

Tämä tuskin tulee uutisena yhdellekään yli 44-vuotiaalle lukijalle. Olen itse 45-vuotias. Tässä vaiheessa on todettava, että toivottavasti tuli valittua oikea reitti. Ja jos ei ihan oikea reitti, niin edes oikea metsä eksyttäväksi. Halusin kirjoittaa miehestä, joka joutuu yhtäkkiä tekemään tiliä niin elämästään kuin lujaa vauhtia lähestyvästä vähemmän miellyttävästä vaihtoehdosta.

Olen tehnyt parhaani kertoakseni tarinan, joka on sekä vauhdikas että ajatuksia herättävä ja sekä hauska että aavistuksen vakavakin. Lopullinen päätäntävalta on tietysti sinulla, lukijalla. Minä olen sieneni syönyt. Nyt toivon sydämestäni, että ne maistuvat myös sinulle.

 ”Kummallista miten kauan olen elänyt kuin en koskaan kuolisi, kuin minulle olisi yhden kesän mentyä luvassa toinen, jostain syystä parempi. Ja kuitenkin: tarjolla on vain silmänräpäys: hetki auringonpaistetta, kirkkaus, jota ei ymmärrä, aika, joka vain katoaa.”

Lainaukset Antti Tuomaisen uudesta romaanista Mies joka kuoli (Like, 2016).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset