Kaupunkiuutiset

Sieniseuraan sopivat kaikki

Sieniseuroille on kautta valtakunnan muodostunut usein julkikuva, jonka mukaan seuroissa kokoonnutaan tutkimaan sieniä mikroskoopilla ja puhutaan latinaa.

– Me haluamme, että mukaan tulevat kaikki sienistä kiinnostuneet. Erityisesti ne, jotka eivät tunnista vielä yhtään sientä. Meillä opetellaan tunnistusta ja opastetaan myös sienten laittamista ruokapöydän antimiksi, Hämeenlinnan Sieniseuran puheenjohtaja Jaana Lehrbäck sanoo.

Hän toki jatkaa, että sienistä ja niiden elämästä syvällisemmin kiinnostuneet toimivat sieniseuroissa, mutta he ovat vain yksi sektori kokonaistoiminnassa.

Sieniseurassa saa vertaistuen kautta valtavasti enemmän uutta tietoa, kuin aloittelija pystyy omatoimisesti hankkimaan.

– Me haluamme, että tämä on mahdollisimman monen harrastus, ei pelkästään tieteellisestä näkökulmasta sieniä lähestyvää toimintaa. Luonnossa liikkuminen, sienien tunnistaminen ja keruu ovat hyvin rentouttavaa ja antoisaa puuhastelua kiireisen arjen keskellä, Jaana Lehrbäck vakuuttaa.

Kaikkein tärkein ohje aloittelevalla sieniharrastajalle on, ettei ikinä ota ruokasieneksi sellaista sientä, jota ei varmuudella tunnista.

– ”Olan yli heitettävä” on Suomen kaikkein yleisin sienilaji, Lehrbäck tietää. Eli kaikki tuntemattomat jätetään metsään. Yhden uuden lajin oppiminen vuodessa vie ajan kanssa pitkälle.

Sienikausi voi vielä pelastua

Kuluvan kesän rajut säämuutokset vaikuttavat myös sienisatoon. Pitkästä hellejaksosta huolimatta sienisato voi vielä muodostua ihan kelvolliseksi, jos tulevina viikkoina sataa riittävästi.

– Alkukesä lupasi hyvää sienivuotta. Kuuma hellejakso murensi toiveita, mutta näyttää jälleen hyvältä. Sienisadosta voi vielä tulla hyvä, mutta satokausi on tavallista myöhäisempi, Jaana Lehrbäck pohtii.

Tässä vaiheessa tattien kasvu on kaikkien epävarmimmilla kantimilla, mutta haperot ja rouskut ehtivät kasvaa kerättävän kokoiksi, jos olosuhteet ovat lähiviikkoina otolliset.

– Kantarellit kuivuivat metsiin, mutta nyt on jo noussut uusi sato.

Syksyn myöhäissienet, kuten suppilovahvero, ehtivät nousta varsin hyvin ennen lumentuloa ja yöpakkasia.

Vuonna 1975 perustettu Hämeenlinnan Sieniseura järjestää ensi lauantaina 23. päivä elokuuta aloittelijoiden sieniretken Ahvenistolla. Kokoontuminen on kello 10 Ahveniston kodalla. Retkellä opetellaan tunnistamaan sieniä.

Ensi viikon keskiviikkona, 27. päivä Hämeenlinnan pääkirjastossa on laaja sieninäyttely kello 10–18.

Seuraavana lauantaina 30.8. ruokasieninäyttely on Tiiriön Citymarketissa.

Syyskuun 13. päivä järjestetään sieniretki Aulangon lomakylän maastoon. Kokoontuminen uimahallin parkkipaikalla kello 10, kesto 4–5 tuntia. Omat eväät.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset