fbpx
Kaupunkiuutiset

Kysy lemmikeistä: Sierainten päristelyä ja jalan polkemista – Mitä hevosen elekieli kertoo?

Eläimet puhuvat keskenään äänillä, eleillä ja liikkeillä. Kuva: Aura Koivisto

Mitä hevonen tarkoittaa, kun se päristelee sieraimiaan? Entä kun se polkee jalkaansa?

 

Hevosen päristely on rauhoittava ele, jota se käyttää rauhoittaessaan joko toisia hevosia tai itseään. Tilanne on siis hevosen kannalta hieman hermostuttava. Toisaalta päristelyä harrastetaan myös hengitysteiden puhdistamiseksi, joten sillä ei välttämättä ole viestinnällistä tarkoitusta eikä taustalla ole erityistä tunnetilaa.

Niinpä esimerkiksi maastossa ratsastettaessa hevosen päristely voi johtua pienestä huolestuneisuudesta – tai sitten liikunnan myötä hevoselle tulee tarve saada “röörit puhtaiksi.” Hevosen yleisestä olemuksesta ja käyttäytymisestä voi päätellä, kummasta on kysymys.

Hevonen saattaa myös puhaltaa voimakkaasti ilmaa sieraimistaan: tällöin kajahtava ääni merkitsee hälytystä, jolloin lauman muutkin jäsenet osaavat valpastua.

 

Silloin kun hevonen iskee jalkaansa maata vasten toisen hevosen edessä, se uhoaa ja uhkailee. Hevosten, kuten monien muidenkin eläinten tapoihin kuuluu, ettei tappeluihin ryhdytä suin päin, vaan aggressiivisia yhteenottoja pyritään välttämään ja asiat selvitetään mieluiten “puhumalla.”

Eläinten puhe on ääniä, eleitä ja liikkeitä. Jalan polkemisen lisäksi uhoava hevonen voi luimistella korviaan, irvistellä ja viskellä päätään. Se voi kohottaa jalkaansa ja ottaa muutenkin mahtailevan ryhdikkään asennon. Eleiden tarkoitus on osoittaa itsevarmuutta ja valmiutta viedä välien selvittely pitemmälle, ja toisesta osapuolesta riippuu, kuinka lopulta käy. Jos toinen osoittaa rauhoittavia eleitä tai väistyy nöyrästi kokonaan, fyysisiä mittelöitä ei tarvita.

Ihmisen lähettyvillä hevonen voi myös polkea etujalallaan, mutta liike on enemmänkin kuopimista. Tällöin hevonen osoittaa kärsimättömyyttään: kaviolla kuopimista esiintyykin usein kaura-annoksia tai muita herkkuja odottaessa. Tapa ei ole toivottava eikä sitä kannata vahvistaa, joten hoitajan ei pitäisi ojentaa tarjoilujaan hevosen kuopiessa, vaan vasta kun se seisoo rauhallisesti paikoillaan.

 

Palstan toimittaja on kirjailija ja luontotoimittaja Aura Koivisto.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset