fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Simo Ripatin pelkistetty ilmaisu pysäyttää katsojan - Pimeässä huoneessa voi yllättyä

Simo Ripatti tutkii havainnointia. Öinen on tilallinen installaatio, pimeä huone, johon katsoja voi astua. Kuva: Riikka Helenius
Simo Ripatti tutkii havainnointia. Öinen on tilallinen installaatio, pimeä huone, johon katsoja voi astua. Kuva: Riikka Helenius

Simo Ripatin pelkistetty, niukka ja hienovarainen ilmaisu yllättää ja pysäyttää katsojan. Janakkalalaisen kuvataiteilijan Öinen on tilallinen installaatio, pimeä huone, johon katsoja voi astua Galleria Koneessa.

 

Ripatin luomat tilat ovat minimalistisen pelkistettyjä. Niissä on vain välttämätön. Ripatti on riisunut turhat elementit ja kaiken koristelun.

– Vähäeleisyys pakottaa pysähtymään ja etsimään vastausta siihen, mikä kyseinen teos oikeastaan on. Jos teosta pysähtyy tarkastelemaan pidemmäksi aikaa, voi avautua uusia merkityksiä ja katsoja löytää isomman kokemuksen, taiteilija tuumii.

Näyttelyidea alkoi muotoutua Ripatin mielessä viime syksynä. Installaatio on suunniteltu juuri Galleria Koneen tilaan, ja taiteilija teki sitä varten ensin pienoismallin.

– Teokseni syntyvät tilaan sen tarjoamien mahdollisuuksien ja rajoituksien mukaan.

Ripatin teos pohtii havaintojen ja todellisuuden suhdetta. Öinen johdattaa mielentilaan unen ja valveen rajalla. Teos on pimeä huone, johon astutaan sisään. Peräseinällä on videokuvaa kattokruunusta, jossa palaa elävä tuli.

– Kynttiläkruunu oli sopiva juuri tähän tilaan, tähän teokseen.

 

Ripatti valmistui kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Ripatti aloitti kuvanveistäjänä, mutta on siirtynyt vähitellen tilallisiin installaatioihin.

– Koen tilallisen tekemisen itselleni parhaiten sopivaksi välineeksi, Leppäkoskella, Janakkalassa asuva ja työskentelevä taiteilija toteaa.

Simo Ripatin “Öinen” on näytteillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 18.6. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset