fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Sinnittelimme läpi pandemian, mutta entäs nyt? Yrityksillä on edessä uusi tilanne, joka pakottaa miettimään käytännöt uusiksi

Vanhat kutsumusammatit eivät tunnukaan enää niin vetovoimaisilta kuin ennen, kirjoittaa Kaupunkiuutisten päätoimittaja Riikka Happonen kolumnissaan.
Riikka Happonen Kuva: Pekka Rautiainen

Valmistaudumme parhaillaan ensimmäiseen koronan jälkeiseen syksyyn. Yhteiskunta on avautunut eikä näköpiirissä ole enää koronasta aiheutuvia rajoituksia edes suurimpiin massatapahtumiin.

Hyvä näin! En tiedä, olisimmeko enää kestäneet kolmatta talvikautta kotosalla vuoden pimeimpään aikaan. Ainakin se olisi tuntunut sietämättömältä sekä henkilökohtaisella että kansantalouden tasolla.

Kaksi vuotta kestäneiden koronarajoitusten vaikutukset ovat nyt monin eri tavoin nähtävissä.

Usea ravintola ja kivijalkaliike on lopettanut toimintaansa täällä Hämeenlinnan seudullakin. Loput sinnittelevät edelleen päivästä toiseen maksaakseen koronavelkansa.

Tapahtuma-alan vakiintuneet organisaatiot kuten Hämeenlinnassa esimerkiksi kaupunginteatteri, museot ja Verkatehdas näyttävät selvinneen näistä vuosista kuivin jaloin, kiitos valtion jakamien koronatukien.

Jäljellä olevilla tapahtuma-alan yksityisyrityksilläkin on riittänyt nyt keväästä asti töitä, jopa enemmän kuin ne voivat ottaa vastaan. Kun kahden vuoden aikana peruuntuneet tilaisuudet seuraavat nyt toistaan, on meillä edessä ennen näkemättömän runsas tapahtumasyksy.

Kolme koronasta eniten kärsinyttä alaa eli matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alat ovatkin nyt aivan uuden pulman edessä. Niitä vaivaa nyt työvoimapula.

Kaikki kolme ovat tottuneet käyttämään merkittävässä määrin vuokra- ja keikkatyöläisiä sekä freelancereita. Nyt heitä ei olekaan enää tarjolla samalla tavalla kuin ennen.

Moni roudari, tarjoilija ja kokki pakkasi tällä välin työvälineensä, myi ne eniten tarjoavalle ja lähti muihin töihin. Huomattuaan viihtyvänsä päivätöissä ja tienaavansa kaupan kassalla tai toimistosiivoojana lähes saman verran kuin aiemmin iltoja ja viikonloppuja keikkatöissä huhkimalla moni jätti palaamasta entiseen ammattiinsa.

Esimerkiksi ravintola-alan pienipalkkaiset työntekijät kertoivat usein tekevänsä työtään ”rakkaudesta lajiin”. Nyt tämä kutsumusammatti ei tunnukaan enää niin vetovoimaiselta kuin ennen.

Fiksuimmat yritykset ovatkin jo alkaneet palkata vuokratyöläisten sijaan vakituista väkeä. Luottamus alaan palaa pikku hiljaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset