Kaupunkiuutiset

Sinun surusi on totta

Lapsettomuuden tai lapsen menettämisen synnyttämä emotionaalinen kriisi värittää usein koko elämää ja maailmankatsomusta.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestää oman messun lapsettomuudesta, lapsen menetyksestä ja kaikille tyhjästä sylistä kärsiville Vanajan kirkossa torstaina 10.11. kello 19.

Tyhjä syli voi olla kipeä asia monella tavalla ja elämäntilanteet ovat moninaiset. Koko perhe voi yhdessä odottaa tai kaivata pientä sisarusta, suru ja myötäeläminen koskettavat myös isovanhempia ja muita läheisiä. On kokemuksia keskenmenoista, hedelmättömyyshoidoista tai kohtukuolemasta ja lapsen kuolemasta vastasyntyneenä tai aivan pienenä.

Tahatonta lapsettomuutta pidetään usein fysiologisena ongelmana. Entä, kun sopivaa elämänkumppania ei ole vielä löytynyt tai jos oma seksuaalinen suuntautuminen tuo mukanaan tahattoman lapsettomuuden? Entä, jos omat ja puolison toiveet lapsien suhteen eivät kohtaa?

Elämässä voi olla kipeitä kohtaamisia ja satuttavia sanoja, kyselyjä perheen perustamisesta tai kohdunmittaisen elämän vähättelyä.

– Suru lapsen menetyksestä ja vastaavasti toteutumaton toive lapsesta voi olla niin suuri, että se ei jätä tilaa muulle elämälle ja ajatuksille, kasvatuksen pappi Katariina Sorsa kuvailee.

Messun ajankohdaksi on valittu pimenevä vuodenaika syksy ja isänpäivän tienoo.

– Messussa panostetaan rauhalliseen tunnelmaan, josta on riisuttu kaikki vaatimukset ja odotukset. Jokaisella on lupa surra ja kaivata, lupa on myös olla tuntematta mitään juuri nyt. Saa istua rauhassa kirkon penkissä, rukoilla, kuunnella musiikkia, runoja ja lohdutuksen sanoja, Katariina Sorsa sanoo.  

Messussa on rukousta, runoja ja musiikkia sekä mahdollisuus osallistua ehtoolliselle. Mukana on myös Kanta-Hämeen keskussairaalan kätilöitä. Messun jälkeen voi jäädä iltapalalle, jonka aikana on mahdollisuus keskusteluun. Tilaisuus on tarkoitettu aikuisille.

Tyhjän sylin messu Vanajan kirkossa torstaina 10.11. kello 19.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset