Kaupunkiuutiset

Sirkkasuklaata, olkaa hyvä!

Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisiä hyödyntäviin elintarvikkeisiin on kasvanut tasaisesti. Tuotteiden myyminen on ollut Suomessa sallittua syyskuusta lähtien, kun hyönteiset saatiin elintarvikevalvonnan piiriin.

Ensimmäinen suomalaisista hyönteisistä valmistettu tuote saapui kauppojen valikoimiin tällä viikolla, kun iittalalainen Kultasuklaa ja turkulainen Entis toivat julkisuuteen sirkkasuklaan.

– Haistelin jo viime kesänä hyönteisten tuloa markkinoille ja uskoin niiden saavan oman paikkansa myös meidän alamme tuotteissa, suklaayrittäjä Juha-Pekka Kärkkäinen kertoo.

– Kaikki kuitenkin yllättyivät, kun päätös tulikin niin nopeasti, joten meillä laitettiin pikavauhtia hippulat vinkumaan.

Entis eli Entomophagy Solutions Oy on turkulainen hyönteisalan yritys, jonka sirkat kasvatetaan pohjanmaalaisilla tiloilla. Suklaassa oleva hyönteinen on kotisirkka (acheta domesticus), joka on keitetty ja kuivattu.

– Jotkut muut ovat tilanneet sirkkansa ulkomailta, mutta me halusimme omamme ehdottomasti kotimaasta. Kysyntä on yllättänyt ja suomalaisten sirkkojen tuotanto on vielä toistaiseksi aika niukkaa, eli vain jotakin kymmeniä kiloja kuukaudessa.

– Suurimmassa osassa suklaapaloista on kokonainen sirkka sisällä ja tällä hetkellä niiden kilohinta on vielä varsin korkea.

Ensimmäiset Entis-sirkkasuklaat tulivat tällä viikolla maanlaajuisesti Prismojen ja keskeisimpien K-kauppojen hyllyille. Tuottajat näkevät hyönteiset vaihtoehtoisena proteiininlähteenä, jonka valmistus on huomattavasti esimerkiksi lihaa ekologisempaa.

– Sirkkasuklaan tekeminen on ollut hieno kokemus ja vahvistaa meidän asemaamme tuotekehittäjänä ja rohkeana innovaattorina, Kärkkäinen sanoo.

– Ihmiset ovat kokeilunhaluisia. Jää nähtäväksi, onko kyseessä villitys vai kestävän kysynnän tuote.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset