Kaupunkiuutiset

Sirpa Pietikäinen istutti puun
 Voutilakeskuksen puutarhaan

Viime torstaina Voutilakeskuksen Elämyspuutarhaan oli kokoontunut sankka joukko Voutilakeskuksen asukkeja, maahanmuuttajia ja muita kaupunkilaisia. Puutarhatreffien kunniavieraaksi saatiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, joka istutti kotipuutarhurin kokenein ottein Auneksi ristityn päärynäpuun puutarhaan.

– Lähdin tähän tilaisuuteen suuresta intohimosta, sillä pidän viherympäristöjä ja kaupunkivihreyden lisäämistä merkittävänä asiana, Pietikäinen sanoo.

– Minulla on edelleen ilo pitää 92-vuotiasta äitiäni kotona ja tiedän, kuinka tärkeätä on, että elämä on hyvää niin pitkään kuin mahdollista. Kun ihmisen voimavarat käyvät vähiin, meidän muiden tulee auttaa häntä luomalla elämänlaatua, valinnanmahdollisuuksia, kunnioitusta ja itsekunnioitusta.

Tilaisuuden järjesti Meidän puutarha – kotouttavaa kuntoutumistoimintaa -hanke, jonka takana ovat Jukolan koulu, Hyrian maahanmuuttajaopiskelijat, Pysäkin Voutilan kumppanuustoiminta, Eläkkeensaajien ABC-kerho, Tarja Helanen ja lähialueen kotoutujat, Ahveniston asukasyhdistys ja Mira Sillanpään puutarhapalstalaiset.

Kotoutumispilotin tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja sitoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan tuomalla Luonto ja vesi -teemavuoden aiheita näkyville Voutilakeskuksen Elämyspuutarhassa.

– Pyysimme Sirpaa mukaan, koska hän on humaani luontoihminen, joka tuo jatkuvasti esille ympäristöarvoja toiminnassaan, Anna-Liisa Torvinen Eläkkeensaajista kertoo.

– Hän myös tietää, kuinka paljon ikäihmisten hyvinvointiin voi vaikuttaa se, että heillä on vielä jollakin tavalla yhteys luontoon.

Puutarhatöiden jälkeen Pietikäinen puhui Voutilakeskuksen aulassa.

– Meillä kaikilla on juuremme, kuten Aunellakin, joka tuli Pälkäneeltä. Me ihmiset tarvitsemme juuriamme, toisia ihmisiä, kosketusta ja läheisyyttä.

– Tarvitsemme iloa elämään ja mahdollisuuksia havaintoihin ja oivalluksiin. Jokainen voi pohtia, mitä voisi tehdä läheiselle ihmiselle, joka ei enää itse pääse nauttimaan luonnosta ja muistuttaa myös päättäjiä siitä, että näihin asioihin pitää panostaa.

Pietikäinen on toiminut Euroopan parlamentin jäsenenä vuodesta 2008. On vaikeaa olla kysymättä, minkälaisen hässäkän Brexit eli Ison-Britannian ero EU:sta on Brysselissä aiheuttanut.

– Brysselissä ollaan odottavalla kannalla, sillä emmehän me pakota ketään jäämään, Pietikäinen pohtii.

– Ison-Britannian hallituksen puolelta on saatu viestiä, että ainakaan vuoteen ei tapahdu mitään, eikä prosessia muutenkaan olla kiihdyttämässä, joten käytännössä se voi viedä vuosia.

Mitä sitten Brexitistä seuraa muulle Euroopalle ja Suomelle?

– Se aiheuttaa epävarmuutta, mikä taas heikentää talouskasvua. Tavallisen kansalaisen arkeen se ei suoranaisesti vaikuta, kyllä Macintoshin toffeet tulevat edelleen kauppoihin.

– Aloitetuissa neuvotteluissa on nyt vähän se tunnelma, että yritetään saada munakas takaisin munankuoriin. Tällä hetkellä on vaikea nähdä, miten esimerkiksi kauppaa koskevat yhteistyösopimukset saadaan syntymään, koska ne täytyy kuitenkin laatia EU:n pelisääntöjen ja lainsäädännön pohjalta. Sen EU:n, josta Iso-Britannia on eroamassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset