Kaupunkiuutiset

Sisukas etsintä tuottaa tulosta

Metsänkylän Navetta tunnetaan alpakoistaan ja pannukakkujen mekasta eli Kahvila Leivintuvasta, mutta ennen kaikkea vanhoista rakennustarvikkeista.

Hattulan tämän vuoden yrittäjänä palkittu pariskunta Kimmo ja Pia Kuurma ovat kehittäneet perinnerakentamisen asiantuntemustaan ja kauppaa jo 15 vuoden ajan.

Vielä vuonna 1998 pariskunta remontoi vanhasta tallista omaa kotia. Urakan aikana ajatus omasta kaupasta alkoi kypsyä.

Kunnostusta vailla oleva navetta kun oli täynnä tavaraa, eikä rakennusta ollut mitään syytä pitää yllä ilman käyttötarkoitusta.

– Tyhjensin navettaa varmaan vuoden. Sieltä löytyi paljon kaatopaikkatavaraa, mutta myös kaikkea hyödyllistä, Pia Kuurma muistelee.

Oman kodin remontin ja mökkien kunnostuksen aikana Kuurmat olivat kohdanneet sen tosiasian, että perinnerakentamista tukevat tarvikkeet ja materiaalit olivat kiven alla.

– Aloin systemaattisesti etsiä vanhoja ovia, ikkunoita ja lattialankkuja.

Selvisi, että monilla niitä seisoi varastoissa vailla käyttöä, määränpäänään kaatopaikka.

– Onneksi ehdin väliin, hän naurahtaa.

Eipä aikaakaan, kun Metsänkylän navettarakennus oli pullollaan vanhoja rakennustarvikkeita, varaosia ja käyttöesineitä. Oli aika uudelle kaupalle, joka avasi ovensa vuonna 2004.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan löydy käytettynä, joten uusklassisien tuotteiden rautakauppa Domus Classica näki päivänvalonsa neljä vuotta myöhemmin.

Vanhan vaalimista

Nykyisin Kuurmat pyörittävät myös 3000 tuotteen verkkokauppaa, josta saa käytännössä kaikkea pienen riippulukosta ja suuren pönttöuunin väliltä. Ovia ja ikkunoita menee eniten.

– Englannista haalitut vanhanmallin valurautapatterit ovat myös suosittuja.

Niiden suosio perustuu siihen, että tavalliset peltiä olevat patterit varastoivat valurautaisia esi-isiään heikommin lämpöä.

– Valurauta pysyy lämpimänä, vaikka veden kierron pysäyttäisi. Se on myös täysin kierrätettävää materiaalia.

Markkinoille tekevät paluuta myös vanhat uuninluukut, tosin uudistuotantona.

– Tiedustelin monista valimoista, että saisiko luukuista tehtyä uusia kappaleita. Juuri kukaan ei siihen ryhtynyt, ja hintakin olisi kappaletta kohden ollut huima.

Sisukas etsintä tuotti kuitenkin tulosta.

– Sain hyvän tarjouksen puolalaiselta valimolta, jossa tehtiin laadukas jäljitelmä lähettämästäni kappaleesta, yhteistyökumppaneita metsästävä Pia kertoo.

Metsänkylän Navetalla on parisataa tavarantoimittajaa niin Hämeenlinnassa ja lähiseuduilla kuin Euroopassa, jonne he myös myyvät tavaraa.

Pia Kuurmaa voisi luonnehtia kulttuurityöläiseksi, joka tunnetaan myös aktiivisena perinnerakentamisen puolestapuhujana.

– Kaikki lähti oman talon ylläpidosta. Nyt autamme jokaista, joka haluaa vaalia vanhaa taloa. Jotta se säilyisi myös jälkipolville.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset