Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Skogsterin talo syntyi rakkaudesta leipomiseen - talo oli ylivoimainen yleisöäänten kahmija

Riitta Liusjärven piparkakkuversio Skosterin talosta viehättää ilmeikkyydellään ja tarkoilla yksityiskohdillaan. Kuva: AP Sarjanto

Riitta Liusjärven piparkakkuversio Skogsterin talosta herätti ihastusta kauppakeskus Goodmanin piparkakkutalokisassa.

Hammaslääkärin työstä eläkkeelle jääneellä hämeenlinnalaisella on intohimonaan fantasiakakkujen leipominen lastenlasten syntymäpäiville. Taidoista on hyötyä myös piparkakkutalojen tekemisessä.

– Olen tottunut tarkkaan työskentelyyn. Pienimpien yksityiskohtien työstämisessä käytän joskus apuna vanhoja instrumenttejani, ja leipomisen myötä minulla on myös kotona runsaasti aineistoa valmiina.

Piparkakkuversion tekeminen oikeasta rakennuksesta vaati monenlaisia esivalmisteluja. Liusjärvi valokuvasi Skogsterin taloa monelta suunnalta ja suunnitteli talon muodon ja yksityiskohdat huolellisesti etukäteen. Myös kaavojen tekeminen vei oman aikansa.

Itse leipomiseen koristeluineen ja kuivumisineen kului pari viikkoa. Valmista piparkakkutaikinaa taloon meni kolmisen kiloa. Koristelussa on käytetty muun muassa pikeeriä, marsipaania ja helmiäissuihketta. Kaikki piparkakkutalon osat ovat syötäviä, paitsi autot parkkipaikalla.

– Piparkakkutalon tekeminen vie mennessään. Miettiminen ja luomistyö on kaikkein mukavinta, itse tekeminen on toissijaista. En tee tätä rahasta vaan rakkaudesta leipomiseen.

Riitta Liusjärvi on laajentanut harrastustaan fantasiakakkujen leipomisesta piparkakkutaloihin. Kuva: Heli Karttunen

 

Piparkakkutalokilpailu järjestettiin Goodmanissa ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tuolloin Liusjärven tekemä versio Hämeenlinnan taidemuseosta voitti yleisöäänestyksen.

– Taidemuseon tekemiseen meni tosi paljon aikaa, ja ajattelin, että enää en osallistu, mutta niin vain huomasin vuoden mittaan suunnittelevani uutta piparkakkutaloa.

Syntyperäisenä hämeenlinnalaisena Liusjärveä kiehtovat paikalliset vanhat rakennukset. Uutta piparkakkutaloa ideoidessaan hänelle tulivat mieleen Kumppanuustalo ja Skogsterin talo. Myös itse Piparkakkutalokin oli ehdolla, mutta lopulta Skosterin talo veti pisimmän korren.

– Olen lapsuudessani 1950-luvulla käynyt Skogsterin talossa, joten siihen liittyy minulla omakohtaisia muistoja. Skosterhan aiottiin purkaa 1970-luvulla, mutta onneksi sen purku saatiin estettyä. Mielestäni uutta saa ja pitää tehdä, mutta juuria ei saa katkaista, hän painottaa.

 

Tänä vuonna piparkakkutalokisassa oli mukana kolmisenkymmentä osallistujaa, kun viime vuonna heitä oli lähes puolet enemmän.

– Ehkä intoa on vähentänyt se, että kaikki kilpailevat samassa sarjassa. Esitin jo viime vuonna, että lapsille ja aikuisille pitäisi olla omat sarjat, mutta jostain syystä se ei toteutunut, Liusjärvi harmittelee.

Hänen luomuksensa on mukana myös Ylen valtakunnallisessa piparkakkutalokilpailussa. Kisan lopullinen tulos selviää jouluaattona.

– Nettiäänestyksen kahdestatoista finalistista Skogsterin talo oli viime lauantaina kolmannella sijalla.

Kilpailun jälkeen Liusjärven piparkakkutalolle on luvattu paikka Skogsterin talossa.

– Onhan se hienoa, että piparkakkutaloni pääsee esille kaupunginmuseoon.

 

Goodmanin piparkakkutalokilpailun yleisöäänestyksen voitti Riitta Liusjärven tekemä Skogsterin talo ylivoimaisella äänimäärällä.

Kaunein piparkakkutalo –kilpailun voittaja on talo nro 17, jonka tekijät ovat Joona, Pinja, Ronja, Virve ja Jani Turunen.

Raadin perustelu: ”Vihreä talo on aseman takana sijaitseva oikeasti tämän luomuksen tekijöiden oma koti. Vanhemmat ja lapset rakensivat talon yhdessä. Erityismaininta hienosta kivijalasta. Piparkakkutalon hieno vihreä väri kiinnitti heti raadin huomion. Myös rakennustekniikka kiinnitti huomiota.”

Goodmanin kaunein piparkakkutalo on numero 17.

 

Raati jakoi kilpailussa myös kunniamaininnan.

Se meni talolle nro 4 Muumitalo. ”Kahden lapsen tekemä aidon värinen ja sympaattinen rakennus.” Raati luonnehtii.

Tekijät Emilia ja Lucas Vainio.

Kunniamaininnan sai muumitalo.

 

Kaunein piparkakkutalo kilpailun voittajan valitsi raati.

Raadin jäsenet koostuvat kauppakeskus Goodmanin yrittäjäyhdistyksen hallituksen jäsenistä, joiden lisäksi raadissa vaikutti Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys Ry:n Sari Hagemeier ja Hämeenlinnalainen näyttelijä ja taiteen monitaituri Otto Kanerva.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset