Kaupunkiuutiset

Soittila on soittajan sukunimi

Sukunimi kertoo kaiken. Hauholla svengaa vanhaa pelimanni-sukua, kun Soittilan perhe pistää jamittaen.

Porukan pää ja trubaduuri, hanuri-vastaava Seppo Soittila on ehtinyt kiertää Suomen mantuja ristiin rastiin reilun 30 vuoden aikana.

– Kaikki alkoi 10-vuotiaana huuliharpusta, joka vaihtui haitariin pitkän kinuamisen kaksi vuotta myöhemmin. Vanhempani maksoivat soittopelistä 1750 markkaa 1970-luvun alussa, Seppo Soittila muistelee.

Soittilan ensimmäinen haitarilla opettelema kappale on jäänyt niin takaraivoon kuin lihasmuistiin.

– Se oli jylhä venäläinen valssi nimeltä Mantšurian kukkuloilla. Tosin siitäkin Vain A-osa, kun ei 1970-luvulla saanut saman lailla musiikinopetusta kuin nykyään.

Nuottien peruspohjat Soittila otti haltuun eläkkeellä olleen kanttorin Kullervo Jääskeläisen opissa.

– Suurin puutteeni on, ettei silloin haitarin sormitusta opetettu. Vuosien aikana rajaton into on korvannut rajalliset kyvyt, Soittila veistelee.

Harrastuksesta päätyöksi

Suulas Soittila alkoi esiintymisien myötä saada yhä enemmän juontokeikkoja.

– Esiintyminen ei ole ikinä jännittänyt. Kouluaikanakin piti olla aina esillä. Se on jonkinlainen vamma ihmisessä, hän naurahtaa pilke silmäkulmassaan.

– Juontamispuoli tuli kuvioihin mukaan 1980-luvun alussa, kun opiskelin Mustialan maatalousopistossa.

Seppo Soittilan musiikkiharrastus kasvoi päätyöksi 1991.

– Tilan navetta myytiin tyhjäksi lehmistä valtiovallan myötämielisellä avustuksella, navetasta tuli harjoitustila.

Vuosien varrella Soittila on keikkaillut erilaisissa valtakunnallisissa kesätapahtumissa kuten Sata-Häme Soi, Tangomarkkinat ja Tammerkosken sillalla.

– Yksi ikimuistoisimmista rundeista oli toimia juontajana Finlanders-yhtyeen 25-vuotisjuhlakiertueella, mutta myös pienemmät keikkapaikat säväyttävät aina tunnelmallaan.

Soittila tunnetaan Hauhon omana hauskuuttajana, jolta luonnistuu niin yksityistilaisuuksien kuin suurempien juhlien viihdepuolen haltuunotto.

Nykyään musiikki yhdistää koko Soittilan perhettä. Orkesteria on vain välillä hankala saada kasaan, kun vanhimmat pojat asuvat jo omillaan.

– Poikien kanssa soitellaan yhdessä silloin tällöin. Omasta mielestäni liian vähän, ja poikien mielestä varmaan liian usein, Seppo Soittila naurahtaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset