fbpx
Kaupunkiuutiset

Sokkomatkoja ja liikuntaa aktiivisenioreille

Kalvolassa ei eläkeläisen ajan tarvitse käydä pitkäksi. Aktiivisella seniorilla riittää kalenteriin joka viikolle useita merkintöjä.

– Henkinen hyvinvointi on iso ikäihmisen terveyttä. Me autamme niitä, jotka eivät enää jaksa kaikkea omin voimin ja saamme toisaalta omasta tekemisestämme mielen virkeyttä, yhdistyksen tiedottaja Martti Mäenpää sanoo.

Kalvola oli ennen liittymistään Hämeenlinnaan runsaan 3500 asukkaan kunta. Eläkeläisliiton Kalvolan yhdistys on piirin kolmanneksi suurin.

Yhdistyksellä on 350 jäsentä, osa heistä jopa läheisistä kaupungeista muun muassa Akaasta. Kymmenen prosenttia vanhan Kalvolan asukkaista kuuluu yhdistykseen. Yhdistys perustettiin vuonna 1989 muutaman aktiivisen eläkeläisen toimeliaisuuden ansiosta.

Yhdistyksen menestyksen salaisuutta on käyty kyselemässä kauempaakin. Monilla asukasluvultaan huomattavasti suuremmilla paikkakunnilla vastaavanlainen yhdistystoiminta kituu ja kärsii niin osallistujien kuin vetäjienkin puutteesta.

– Salaisuus on toimivassa hallituksessa. Meillä on 12 hengen hallitus sekä puheenjohtaja. Hallituksen periaatteena on, että jokaisella jäsenellä on oma vastuualueensa. Hallitukseen ei tulla kahvittelemaan, vaan ihan oikeasti tekemään töitä. Toiminta on se, joka vetää meille jäseniä muualta. Yhdistykset voivat pitää pakolliset kokouksensa, mutta ihmisille pitää tarjota elämyksiä. Pelkällä puhumisella ei yhdistystoiminta kanna, puheenjohtaja Veikko Rantanen sanoo.

Monilla eläkeläisjärjestöillä on poliittinen tausta, Eläkeläisliitto on mielletty Keskustaan suuntautuvaksi järjestöksi.

– Kokoontumisissamme ei puhuta politiikkaa. Meillä puoluetaustalla ei ole mitään merkitystä, Mäenpää sanoo.

Allasjumpassa palkattu ohjaaja

Yhdistyksen suurimmat toiminta-alueet ovat matkailu ja liikunta. Liikuntaan kuuluvat allasjumppa, sauvakävely, jooga, mölkky ja petankki.

– Allasjumpassa meillä on palkattu ohjaaja. Ryhmässä on keskimäärin 35 osallistujaa, eikä enempää voida ottaa, koska altaaseen ei enää mahdu.

Yhdistys tekee vuodessa 13–14 matkaa, vaikka kesäkuukausina matkailu jääkin vähemmälle. Mäenpää veti matkailua viime vuoteen saakka.

Kohteina on ollut Turkki, Viron kylpylät ja Lappi. Yksi suosituimpia matkoja ovat olleet sokkomatkat. Osanottajat tietävät ainoastaan sen, ettei reissussa olla yön yli. Muutoin matkakohde on ainoastaan matkanjohtajan tiedossa.

Elämänkaarikahvila yhdistää eri-ikäiset

Kesäaikaa lukuun ottamatta yhdistyksen vapaaehtoisia jäseniä työllistää Elämänkaarikahvila, jota yhdistys hoitaa kolmen muun yhdistyksen kanssa vuoroviikoin.

– Iittalan koululaiset voivat tulla kahvilaan oleilemaan koulun jälkeen ja tekemään vaikka läksyjään. Eläkeläisjärjestöt myyvät omakustannushintaan pientä purtavaa ja pitävät seuraa lapsille, sanoo Rantanen

Toimintamalliin on käyty tutustumassa muualta maasta.

– Käymme myös vanhusten luona auttamassa erilaisissa askareissa muun muassa puita pilkkomassa. Paras palkinto on ikäihmisen vilpitön kiitos.

Kesän kohokohta on puheenjohtajan tilan ladossa elokuun alussa järjestettävät tanssit, joita tahdittaa Erkki Liikanen.

– Pääsy on vapaa mutta saamme tuottoa myynnistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset