Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sokoksen tavaratalo oli ennen Hämeenlinnan keskus – Vanhat työntekijät pitävät edelleen yhtä ja järjestävät tapaamista koko henkilökunnalle

Sirkus Mattila (vas.), Kari Karhu, Pauli Riikonen ja Leena Lehtonen tapaavat toisiaan säännöllisesti, vaikka yhteisen työpaikan sulkemisesta on 25 vuotta. Kuva: AP Sarjanto
Sirkus Mattila (vas.), Kari Karhu, Pauli Riikonen ja Leena Lehtonen tapaavat toisiaan säännöllisesti, vaikka yhteisen työpaikan sulkemisesta on 25 vuotta. Kuva: AP Sarjanto

Lähes 10 000 ihmistä tungeksi Raatihuoneenkadulla 15. lokakuuta 1971, kun EHO-Sokoksen uusi tavaratalo avattiin Hämeenlinnassa.

Tavaratalon entinen myyntipäällikkö Leena Lehtonen muistaa päivän ikuisesti.

– Sitä tunnetta on vaikea kuvailla. Tiesimme, että tulemme olemaan kaupungissa yli kaikkien muiden kauppaliikkeiden. Tavaratalo oli kaunis ja valikoimat aivan omaa luokkaansa. Ajateltiin, että nyt ollaan melkein kuin Helsingissä, Lehtonen kertoo.

Runsauden ylivoimaa

6250 neliön liiketilan pääsuunnittelija oli arkkitehti Pauli Lehtinen ja sisustussuunnittelijana oli Jorma Valve, molemmat hämeenlinnalaisia.

Tavaratalojohtajaksi tuli Pauli Riikonen, joka oli mukana jo suunnitteluvaiheessa.

– Saavutimme niin suuren suosion, että Sokoksesta tuli hämeenlinnalaisten olohuone ja kaupungin keskus, jossa tavattiin ihmisiä. Tavaran runsaus oli silloisissa oloissa aivan ylivoimaista luokkaa ja henkilökunta oli erinomaista, Riikonen kehuu.

Kuumia julkkiksia

Paikallinen nuoriso kerääntyi iltapäivällä rullaportaikon ympärille ja vähän vanhemmat tavaratalon isoon ja valoisaan kahvilaan.

– Siihen aikaan tavaratalossa oli myyjiä, jotka palvelivat asiakkaita. Erilaisia tapahtumia järjestettiin joka viikko ja uusia rakennettiin koko ajan, 1970-luvulla mainospäällikkönä ollut Kari Karhu muistelee.

Merkkitapahtumia olivat missikiertueet sekä artistien ja julkkisten vierailut Paula Koivuniemestä Johannes Virolaiseen ja Keke Rosbergiin.

Kai Hyttinen kävi monta kertaa ja Rauno ”Käntty” Tolvanen oli vuosien ajan suosittu joulupukki, Karhu sanoo.

Surullisessa tilassa

Sokos porskutti myötätuulessa kaksi vuosikymmentä, mutta ajat muuttuivat ja vuonna 1996 Hämeenlinnan tavaratalo suljettiin.

– Tiiriön tulo vaikutti meillä samalla tavalla kuin isot kauppakeskittymät muissakin kaupungeissa. Vähän myöhemmin kuvaan astui vielä verkkokaupan lisääntyminen, Riikonen pohtii.

Vanhoille sokoslaisille kiinteistön nykyinen tila vie mielen matalaksi, vaikka he arvostavatkin, että siellä on ollut edes jotain toimintaa.

– Onhan se surullista katseltavaa. Jotenkin tuntuu, että keskustan kehittämisessä resurssit ovat hajallaan. Jotta asiat edistyisivät, tarvittaisiin kokonaisvaltaisempaa kannanottoa monelta suunnalta, Karhu tuumaa.

Vahvoja ystävyyksiä

Mikä sitten on saanut vanhat työntekijät pitämään yhtä, vaikka tavaratalon sulkemisesta on 25 vuotta?

– Henkilökunta tykkäsi olla siellä töissä. Meitä koulutettiin, muistettiin eri tavoin ja meille järjestettiin yhteisiä tapahtumia, entinen tavarataloemäntä Sirkus Mattila sanoo.

– Kesät peuhattiin Alajärven rannalla ja osallistuttiin urheilutempauksiin. Tästä kaikesta syntyi vahvoja ystävyyksiä, jotka ovat kestäneet kaikki nämä vuodet.

Olitko töissä avajaisissa?

Sokoksen avajaisista tulee syksyllä kuluneeksi 50 vuotta ja suunnitteilla on tapaaminen avauksessa mukana olleelle henkilökunnalle.

Tapaamiseen voi ilmoittautua Sirkus Mattilalle, p. 050–354 3823 ja Leena Lehtoselle, p. 050–551 3511.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset