fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kanta-Hämeen keskussairaalan muraalikokonaisuus on nyt valmis - Nuorten taide herättää kiinnostusta muuallakin

Ellen Tuomelan käsialaa on sairaalan someseinä. Siipien edessä voi ottaa vaikka selfien. Kuva: Piritta Malinen
Ellen Tuomelan käsialaa on sairaalan someseinä. Siipien edessä voi ottaa vaikka selfien. Kuva: Piritta Malinen

Kaupunkiuutiset kertoi viime talvena Kaurialan lukiolaisten muraalimaalauksista Kanta-Hämeen keskussairaalan sisäänkäyntiin. Nyt muraalikokonaisuus on valmis, kun nuoret pääsivät myös ulos maalaamaan.

Kaurialan lukion kuvataideopettajan Piritta Malisen johdolla nuoret maalasivat useita muraaleita niin ulos kuin sisäänkäynnin sisäpuolelle.

Viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki kertoo, että palaute on ollut ainoastaan myönteistä. Hän on myös iloinen siitä, että yhteistyö Kaurialan koulun kanssa poiki jatkoprojekteja nuorille.

Esimerkiksi kaksi yksityistä taloyhtiötä tilasi itselleen muraalit. Näillä varoilla porukka aikoo lähteä Lissaboniin tutkimaan muraaleja ja arkkitehtuuuria sekä yksilön ja ympäröivän rakennetun ympäristön suhdetta ja merkityksiä.

Kädenjälki näkyviin

Kuvataiteen lehtori Piritta Malinen kertoo, että projekti on sopinut erinomaisesti Kaurialan lukion lukuvuoden osallisuusteemaan.

– Nuoret voivat itse nähdä, kuinka kädenjälki vaikuttaa rakennetun ympäristön viihtyvyyteen, kuinka oma työskentely ilahduttaa sairaalan asiakkaita ja miten toimitaan tilaajaprojekteissa.

Sairaalalla saatu positiivinen palaute kannusti ja inspiroi Kaurialan lukiota hakemaan myös apurahaa.

Ulkoseinissä on luontoaiheita.

– Taidetta hoitolaitoksiin – luontokokemus lähelle taiteen keinoin -projektiin Kulttuurirahastolta saatu apuraha mahdollistaa sen, että opiskelijat tekevät ensi lukuvuonna myös yksilöllisiin toiveisiin perustuvia kustomoituja taideteoksia sellaisille henkilöille, jotka eivät itse pääse luonnon ääreen. Ne voivat olla esimerkiksi pieniä seinämaalauksia, kuvakollaaseja, VR-videoita ja niin edelleen, Malinen kertoo.

Projekti on toiminut myös taidekasvatusprojektien inspiraationa muille. Kazakstanin Almatyssa työskentelevä hämeenlinnalainen Keskisen opettajapariskunta kertoi, että sairaalan muraalikuvat ovat olleet yksi ”referenssikohteista”, kun sikäläisen koulun ympäristön muraalikohteita on suunniteltu. Sosiaalisen median kautta levinnyt ajatus koulu-laitosyhteistyöstä taideprojektissa on poikinut vastaavia ideoita muissa kaupungeissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset