Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Sopivatko käyttämäsi lääkkeet keskenään toistensa kanssa? – Lääkehoidon arviointipalvelu antaa turvaa ja tukea

Farmaseutti Teija Perkkalainen esittelee annosjakelupalvelun pakkausta, jossa käytössä olevat lääkkeet on pakattu valmiiksi rullassa oleviin pusseihin. Systeemin avulla annostelu on helpompaa sekä turvallisempaa ja hävikkikin pienenee. Kuva: AP Sarjanto
Farmaseutti Teija Perkkalainen esittelee annosjakelupalvelun pakkausta, jossa käytössä olevat lääkkeet on pakattu valmiiksi rullassa oleviin pusseihin. Systeemin avulla annostelu on helpompaa sekä turvallisempaa ja hävikkikin pienenee. Kuva: AP Sarjanto

Säännöllisesti useita lääkkeitä käyttävillä tai heidän omaisillaan saattaa herätä huoli siitä, sujuuko annostelu oikein ja sopivatko esimerkiksi eri vaivoihin määrätyt lääkkeet keskenään toistensa kanssa

Hämeenlinnan Tori-Apteekissa on otettu käyttöön uusi lääkehoidon arviointipalvelu Arvi, jonka avulla voidaan tarkistaa lääkkeiden yhteisvaikutukset, haittariskit ja mahdolliset päällekkäisyydet.

Arvissa kartoitetaan annosten oikeellisuutta ja annostelun ajankohtia, lääkkeiden tarpeellisuutta ja myös niiden taloudellisuutta,

– Palvelusta on olemassa kevyempi lääkityksen tarkistus, mutta myös laajempi versio, jossa voidaan perehtyä tarkemmin esimerkiksi ikääntymisen tuomiin muutoksiin lääkehoidossa, farmaseutti ja lääkehoidon arvioinnin asiantuntija Teija Perkkalainen kertoo.

Turhat lääkkeet pois

Laajempaan arviointiin kuuluu potilaan haastattelu ja hänen taustatietoihinsa perehtyminen. Tarvittaessa turhat tai sopimattomat lääkitykset lopetetaan.

– Haastattelussa käydään läpi lääkelistaa, keskustellaan haittavaikutuksista ja kysellään, onko lääkehoitoon liittyen mahdollisesti jotain huolia mielen päällä.

Arvi-palvelun saa asioidessaan Tori-Apteekkissa. Arvioinnin laajuutta voidaan pohtia apteekissa yhdessä asiakkaan ja hänen omaisensa kanssa. Arviointipalvelu voidaan tehdä myös omaisen aloitteesta.

Lääkkeet annospusseihin

Arviointiin kytkeytyy myös lääkkeiden annosjakelupalvelu Anja, joka tekee lääkehuollosta helpompaa ja turvallisempaa.

Säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet jaetaan valmiisiin annospusseihin, jotka ovat oikeassa järjestyksessä ja rullassa pahvilaatikon sisällä. Jokaisessa pussissa on kellonaika, jolloin lääke tulee ottaa. Näin ei synny epävarmuutta siitä, onko lääke jo otettu.

Palvelu vähentää myös hävikkiä. Asiakkaan ei tarvitse ostaa kerralla isoja pakkauksia, eikä kotiin kerry käytöstä poistuneita lääkkeitä.

– Arvi on uusi tuote, mutta Anja on ollut käytössä jo vuosia, Perkkalainen sanoo.

– Molemmissa palveluissa on kyse siitä, että apteekki haluaa olla asiakkaan tukena turvallisen lääkehoidon toteuttamiseksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.11.2020