Kaupunkiuutiset

Sotaveteraanien avopalvelumäärärahoja jäi käyttämättä

Kunnat ovat palauttaneet Valtionkonttorille sotaveteraanien määrärahoja, mikä on herättänyt ihmetystä. Sotaveteraanien kotiin vietäviin kunnallisiin avopalveluihin myönnettyä määrärahaa on jäänyt käyttämättä niin Hattulassa, Janakkalassa kuin Hämeenlinnassakin.

– Vuonna 2012 kaupunki ilmoitti hausta julkisella ilmoituksella lehdessä ja netissä. Haku ei tavoittanut selvästikään kaikkia rahaan oikeutettuja, ja rahaa jäi käyttämättä, Hämeenlinnan kaupungin ikäihmisten asiakasohjausyksikön päällikkö Vuokko Lehtimäki perustelee.

Tuolloin tavoitettiin vain noin 50–60 määrärahaan oikeutettua veteraania. Kunnat saivat tiedon hakuun oikeutettujen lukumäärästä, mutta eivät henkilö- ja osoitetietoja. Käytäntö muuttui vasta kesäkuussa 2014, jonka jälkeen Kela on saanut luovuttaa kyseiset tiedot kunnille.

– Edellisen vuoksi vuosina 2013 ja 2014 Hämeenlinna on ostanut Kelalta erillisenä palveluna tukeen oikeutettujen veteraanien postituspalvelun, ja tällä tavoin olemme tavoittaneet asiakkaita selvästi paremmin. Eri kunnilla voi olla erilaisia tapoja ottaa selville potentiaaliset asiakkaat, Lehtimäki pohtii.

Valtion kunnille osoittama määräraha on jaettu kunnassa asuvien rintamaveteraanien lukumäärän mukaan. Tavoitteena on, että koko potti käytetään.

– Monien asiakkaiden kohdalta koko myönnetty raha on jäänyt jostain syystä käyttämättä, ja osa on käyttänyt vain osan. Useita veteraaneja on myös kuollut vuoden aikana, ja sitä kautta rahaa on jäänyt käyttämättä.

Hakeminen hankalaa

Hämeenlinna on jakanut rahan määräaikaan tulleiden hakemusten mukaisesti. Käytännössä hakuaikaa on keväällä 3–4 viikkoa. Kaupunki saa veteraaneille tuotetuista palveluista laskut palveluntuottajilta.

Rahasumman kulumista seuraa sekä veteraani itse että ikäihmisten asiakasohjaus. Valtiokonttorille tehdään vuosittain tarkka selvitys rahan käytöstä ja palautetaan käyttämätön osa määrärahasta.

– Kun asiakajoukko on yli 90-vuotiasta, heille rahan hakeminen voi olla hankalaa. Yleensä asiakkaat käyttävät määrärahan kotiapuun ja hoiva-, ateria-, siivous-, vaatehuoltopalveluihin sekä pihatöihin. Tänäkin vuonna lounassetelit ovat olleet erityisen suosittuja.

Parannusta menettelyyn?

Valtiokonttori tulee myös syksyllä 2014 jakamaan kunnille lisää rahaa, jossa on mukana kunnilta takaisinperittyä sekä uutta vielä jakamatonta määrärahaa.

– Vuonna 2014 on myönnetystä määrärahasta jätetty osa ns. jatkuvaa hakua varten, josta tulee nettiin ja lehteen hakuohje ensi viikolla.

Aikaisempina vuosina määräraha on myönnetty kokonaan yhden ison haun perusteella, ja raha jaettu niiden hakijoiden kesken, jotka ovat kelpoisia tukeen.

– Mielestämme jatkuva haku osana isoa hakua on hyvä, sillä kaikki eivät kuitenkaan huomaa tai ehdi mukaan keväällä toteutettavaan hakuun.

Lehtimäki toivoo yhä parannusta hakumenettelyyn:

– Olemme Hämeenlinnassa yksinkertaistaneet hakumenettelyä, mutta sitä on edelleen tarpeen yksinkertaistaa sekä valtion – että kuntatasolla, jotta rahan jako ja käyttö saataisi vielä asiakasystävällisemmäksi, ja tavoittamaan mahdollisimman monet tukeen oikeutetut henkilöt.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020