fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Alexander Stubbin pitäisi ehdottomasti olla kärkiehdokas

Botond Vereb-Dér

Marraskuun 8. päivästä voi tulla Euroopan politiikan vedenjakaja, samalla suomalaisen Eurooppa-politiikan merkittävä ajankohta. Silloin päättää Euroopan parlamentin tämänhetkinen suurin puolue, EPP, kärkiehdokkaastaan. Ehdokas voi olla Alexander Stubb, mikä tarkoittaisi Suomen kansainvälisen vaikuttavuuden huippua. Vastaehdokkaana on saksalainen Manfred Weber, kompromissien huipputekijä.

 

Juuri tämä Weberin kompromissihalukkuus on johtanut siihen tilanteeseen, että EPP:n unkarilaissisarpuolue on saanut edelleenkin vapaasti aiheuttaa järkytystä purkamalla oikeusvaltion peruspilareita. EPP:n liberaalisiiven ja konservatiivien tiet ovat erkaantuneet.

 

Kärkiehdokkaan valinnan merkitys on suuri. Helsingissä päätetään nimenomaan oikeistokonservatiivien tulevaisuudesta. Baijerilaisehdokkaan puolue on aina kuulunut konservatiivisiipiin ja maahanmuuttovastaisuudessaan he ovat lähimpänä Unkarin valtapuoluetta FIDESZ:iä. Avoin tuki unkarilaispuolueelle voisi ajaa kuitenkin Pohjoismaiden ja benelux-valtioiden sisarpuolueet Ranskan presidentin uuteen liberaaliformaatioon. Äänimääristä riippumatta näiden maiden äänet ovat tärkeitä taloutensa painoarvon takia.

 

Stubb sen sijaan avoimesti kritisoi Unkarin hallituspuoluetta, eli sen myötä liberaalimpi ja yhteistyökykyisempi EPP asettuisi kisaan parlamenttipaikoista. He kilpailisivat Macronin, liberaalien ja sosialistien kanssa samoista äänistä. Tietysti CSU:n tuen väheneminen Saksan osavaltiovaaleissa on osoitus siitä, että maahanmuuttovastaiset äänestäjät ovat joka tapauksessa siirtymässä radikaalipuolueisiin yhä enemmän. Kysymys on siitä, kannattaako yrittää oikealta ohittaa äärioikeistolaisia populistipuolueita.

 

Kyse on toki kansalaisuuksistakin. Kun saksalaisia on ehdolla EU:n tärkeimpiin tehtäviin, suomalaisuus voi toisaalta olla etukin kärkiehdokkaan valinnassa.

 

Tulevat parlamenttivaalit ovat jännittävät juuri sen vuoksi, kuinka parlamenttiin päässeet puolueet jakautuvat uusien rintamien mukaan. Euroopassa on uusia poliittisia voimia nousemassa. Erityisesti Macronin liike tulee jakamaan voimasuhteita uudelleen. Samalla EU-kriittisten äänien vahvistuminen on odotettavissa, jonka myötä uusi parlamentti on entistäkin enemmän polarisoitunut. Tätä myötä konsensukseen pääseminen vaikeutunee.

 

Näiden kaikkien seikkojen perusteella toivon, että Euroopan vahvin poliittinen voima valitsee integroivan persoonan kärkiehdokkaakseen, ja se on tällä hetkellä Alexander Stubb.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset