Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Stella Tavast -kuoro lopetti toimintansa ja lakkautti yhdistyksensä – Yli jääneet varat lahjoitettiin nuorten musiikkiharrastusten tukemiseen

Perinteikkään Kamarikuoro Vokaalin tilalle perustettu Stella Tavast sinnitteli pari vuotta, mutta koronakriisi oli sille liikaa.
Kamarikuoro Vokaali (kuvassa) tunnettiin tasokkaana kuorona, mutta sen toiminta hiipui. Tilalle perustettu Stella Tavast päätti laittaa pillit pussiin lopullisesti, kun syksyn kurssille ei ilmoittautunut tarpeeksi osanottajia. Kuva: Markku Tanni, arkisto
Kamarikuoro Vokaali (kuvassa) tunnettiin tasokkaana kuorona, mutta sen toiminta hiipui. Tilalle perustettu Stella Tavast päätti laittaa pillit pussiin lopullisesti, kun syksyn kurssille ei ilmoittautunut tarpeeksi osanottajia. Kuva: Markku Tanni, arkisto

Vanajaveden opiston Stella Tavast -kuoro lopetti toimintansa tähän syksyyn.

Samalla kuoro lakkautti yhdistyksensä Kamarikuoro Vokaali ry:n.

Lakkauttaminen poiki kuitenkin jotain hyvää. Kuoro päätti lahjoittaa yhdistykseltä jääneet varat paikallisen musiikkitoiminnan hyväksi.

– Yhdistykselle on kertynyt rahaa vuosien varrella. Päätimme lahjoittaa 2000 euroa Hämeenlinnan Musiikinystävät ry:lle, joka puolestaan jakaa ne stipendeinä Sibelius-opiston opiskelijoille, yhdistyksen hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja Sanna Laaka-Lindberg kertoo.

Loput, noin 650 euroa, lahjoitetaan paikalliselle Hope ry:lle

– Hopessa varat kohdennetaan nuorten musiikkiharrastusten tukemiseen.

Korona kärjisti tilanteen

Pari vuotta sitten Kamarikuoro Vokaalin tilalle perustetun Stella Tavastin taiteellisena johtajana toimi syksyyn asti Jani Laukkanen.

Vielä keväällä toiminta käynnistyi normaalisti, mutta korona keskeytti harjoitukset.

– Korona aiheutti ison kriisin. Opisto on maksanut taiteellisen johtajan palkan. Kun syksyn kurssille ei tullut riittävää määrää osanottajia, toiminta loppui siihen. Kun kuorolla ei ole johtajaa, on vaikea jatkaa.

Juuret Kamarikuoro Vokaalissa

Vanajaveden opistossa toiminut Kamarikuoro Vokaali tunnettiin tasokkaana, klassiseen musiikkiin keskittyneenä kuorona. Vokaali aloitti toimintansa 2003.

– Vokaali-kuoron perustajalla Leena Aarnipuulla on ollut kuorolle suuri merkitys. Kuoron alkuperäisen johtajan näkemys ja taito tuli myös Stella Tavastin iloksi, kun Aarnipuu oli Jani Laukkasen sijaisena Stella Tavastin viime syyskonsertissa 2019.

Vuosien aikana Vokaalin laulajien määrä vaihteli 21–24 välillä.

– Kysymyksessä oli kuitenkin harrastajakuoro, ja kaikkein korkeimmalle tavoittelevat taas tunsivat, että Vokaali ei heille riittänyt.

Kun Vokaali-kuoro lopetti, sen toiminta oli jo hiipumassa. Kuoro piti jäähyväiskonsertin joulun alla 2018.

– Silloinen kuoronjohtaja Johanna Laukkanen ehdotti, että jatketaan toisella nimellä.

Vaatimustaso yhtenä kynnyksenä

Vaikka Vokaalin jäsenistä 14 jatkoi Stella Tavastissa, laulajista oli koko ajan pulaa.

– Liian kovat vaatimukset saattaa olla yksi tekijä. Pienessä kaupungissa oli iso kynnys, että ihmiset uskaltautuivat edes koelauluun. Hämeenlinnassa on paljon viihdekuorotarjontaa sekä muun muassa kaksi hyvää mieskuoroa. Lisäksi klassiseen musiikkiin oli tarjolla paljon kuoroprojekteja, Laaka-Lindberg pohtii jäsenkadon syitä.

Laulajien vähyys ja kuoronjohtajan puute johtivat lopulta kuoron ja koko yhdistyksen lakkauttamiseen.

– Kuoron pyörittämiseen tarvitaan yhdistys. Katsoimme, että jos ei ole kuoroa tai johtajaa, pelkästään yhdistyksen pyörittäminen ilman toimintaa on liian raskasta, ja päätimme lopettaa sen nyt syksyllä.

Lahjoituskohteet löytyivät kuoron vuosikokouksen yhteisellä päätöksellä. Yhdistys tilitti varat Musiikin Ystävät ry:lle ja Hopelle joulukuun aikana.

– Kun keksimme sopivat lahjoituskohteet, olimme tosi iloisia.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset