fbpx
Kaupunkiuutiset

Sudet tappaneet neljä peuraa Kuittilassa ja lähialueella

Erittäin hyväkuntoinen susi näkyi viime viikolla riistakamerakuvassa Rengon Naarajärventien läheisyydessä. Syyskuun viimeisen viikon aikana sudet tappoivat neljä peuraa ja aiemmin yhden hirvenvasan Rengon Kuittilassa ja lähialueella.

– Riistakamerakuvan perusteella ei voi tehdä muuta johtopäätöstä kuin, että hyväkuntoisen ja -näköisen oloinen susi on kyseessä, riistasuunnittelija Sirpa Kuhlström Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimistosta sanoo.

Kuvassa oleva susi patsasteli riistakameraan viime viikolla.

Rengon paikallisten riistamiesten mukaan susia on ainakin kolme. Joidenkin arvioiden mukaan alueella liikkuvia susia on 3-5.

– Viime kevättalvella oli varma havainto kolmesta sudesta samaan aikaan erikokoisten jälkien perusteella. Nyt syksyllä on nähty varmuudella kaksi sutta samanaikaisesti sekä tämä yhden suden havainto.

– Ei ole varmuutta kulkevatko nämä kaksi sutta aina yhdessä. Riistakamerakuvan perusteella ei pysty tarkkaan sanomaan, kuinka erilaisia ne ovat, Kuhlström pohtii.

Riistamiehet kertovat, että Rengon entisen Esson hujakoilla on nähty neljän suden ylittävän kymppitien.

Todennäköisesti samat sudet ovat liikkuneet Rengon Kuittilan alueen lisäksi myös Tammelan Teurolla ja myös Hattulan puolella.

Susi kulkee laajalla reviirillä helposti kymmeniä kilometrejä vuorokaudessa.

– En osaa arvuutella, paljonko suden maksimiliikkuma-alue on, Kuhlström sanoo.

Sudet tappoivat neljä peuraa Rengon ympäristössä viikon säteellä. Aiemmin löytyi tapettu hirvenvasa.

– Hirvenvasan tappo ja syömisjälki oli suden tekemää. Samoin peurojen raadot olivat erilaisia kuin ilveksen jättämät raadot. Tuorein tapettu peura löytyi pellolta Kuittilasta ihmisasutusten välittömästä läheisyydestä.

– Susista on pihahavaintoja kesän ajalta. Lähellä ihmisasuntoja ovat olleet.

Kuhlströmin mielestä alueen vahva peurakanta on varmaankin vaikuttanut siihen, että kotieläimiin sudet eivät ole Rengossa kajonneet.

– Susi on lihansyöjä, jolle peura on helppo saalis.

Kuhlströmin mukaan ihmisillä ei ole erityistä syytä huoleen susien takia.

– Ymmärrän, että metsästäjillä voi olla huoli siitä, miten jahtikoirat onnistuvat omaa tehtäväänsä tekemään, Kuhlström sanoo.

On ymmärrettävää, että näiden tapahtumien valossa ei ole mahdollista myöntää sudenkaatolupia. Alueilla, missä sudenkaatolupia on myönnetty, lähtökohta on ollut se, että nuorimmat yksilöt pitää tappaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset