Kaupunkiuutiset

”Sukellusta ei voi selittää, se pitää tulla kokemaan”

Laitesukellusta voi harrastaa Hämeenlinnan Sukeltajien siipien suojassa. Seura kasvoi nykyisiin mittoihinsa vuonna 2010, kun Urheilusukeltajiin yhdistyi vanha ja kunniakas Ahveniston Vesipedot -yhdistys. Seurassa on vähän yli 250 jäsentä, joista nuorimmat ovat Norppa-toiminnassa mukana olevia 7-vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita veteraaneja.

Nykyinen puheenjohtaja Timo Ovaskainen puki vermeet päälleen vuonna 2009.

– Lähdin etsimään uutta ajanvietettä ja menin kokeilemaan urheilusukelluksen peruskurssille, Ovaskainen muistelee.

– Heti kun sain pään veden alle, homma lähti lapasesta. Sen jälkeen olen tasaisen tappavaan tahtiin käynyt parisenkymmentä erilaista kurssia ensiavusta kaasujen valmistukseen.

Urheilusukeltajat ovat innokkaita ja väsymättömiä esittelemään harrastustaan. Lajiin voi perehtyä talvisaikaan soittamalla seuraan, joka järjestää introsukelluksia Hämeenlinnan uimahallin hyppyaltaassa.

– Introssa käydään läpi perusasioita ja turvallisuusjuttuja sekä tutustutaan laitteisiin. Jos kipinä syttyy, voi lähteä sitten kevättalvella peruskurssille, johon kuuluu 10 allastuntia ja 10 teoriaa. Lisäksi kurssiin sisältyy 6 sukellusta avovedessä.

Kamat lainaksi

Sukelluslaitteet eivät ole mitään halpoja värkkejä. Suomen kylmiin olosuhteisiin soveltuva peruspaketti kustantaa 700 eurosta ylöspäin ja lisävarusteita hankkiessa kukkaronnyörejä on hellitettävä lisää. Aloittelijan ei kuitenkaan kannata huolestua.

– Seurassa on laitepaketteja, joita jäsenet voivat käyttää, Ovaskainen lupaa.

– Itse niitä ei tarvitse ensihätään rynnätä hankkimaan.

Nuorimmille sukeltajille on tarjolla Norppa-toimintaa, jossa lajin alkeita harjoitellaan snorkkeileiden ja räpylöiden avulla. Laitesukelluksen voi periaatteessa aloittaa 12-vuotiaana, mikäli siihen on fyysiset edellytykset, mutta käytännössä happipullon saa selkäänsä vasta 15-vuotiaana.

– Peruskursiin käynyt voi sukeltaa 20 metrin syvyyteen ja etsiä erilaisia kohteita, Ovaskainen kertoo.

– Jatkokursseilla saadaan sitten lisää tietoa muun muassa fysiologiasta ja sukellusmetrejä tulee lisää. Järjestämme retkiä esimerkiksi Ahvenanmaalle, jossa hienot olosuhteet ja upeita hylkyjä. Keikkoja on tehty myös Norjaan, Venäjälle ja Ranskaan.

Ei rämäpäille

Kun Ovaskaiselta kysytään, mikä sukeltamisessa koukuttaa, hän menee ensin vähän sanattomaksi.

– Sukeltaja on painottomassa tilassa ja pystyy liikkumaan mihin suuntaan tahansa, hän pohtii.

– Kun menet mustassa vedessä alaspäin ja vastaan tulee 1700-luvulla uponnut laivan hylky, jossa posliiniastiat ovat kahvipöydässä, tunnetta on vaikea kuvailla. Tai jos sukeltaa kaivoksessa, jossa kaikki työkalut ovat vielä entisillä paikoillaan.

Kyseessä on uteliaiden ihmisten laji, mutta ei uskalikkojen.

– Sukeltaminen ei ole mitään extremeä, joten vaaran tunnetta ei siitä kannata lähteä hakemaan, Ovaskainen painottaa.

– Tämän harrastuksen viehätystä on vaikea selittää, se täytyy tulla itse kokemaan.

Lisätietoa nettisivuilla http://centuri.htk.fi/hasu/

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset