Kaupunkiuutiset

Sukeltaja tarvitsee aina kaverin

– Hämeenlinnan Sukeltajat -yhdistys on perustettu vuonna 2010, mutta yhdistyksen juuret juontavat 60-luvulle, jolloin Hämeenlinnaan perustettiin Ahveniston Vesipedot -niminen sukellusseura. 80-luvun alussa sai alkunsa seura nimeltä Hämeenlinnan Urheilusukeltajat. Nelisen vuotta sitten aloitettiin ajanlasku uudelleen kun seurat yhdistyivät, sukelluskouluttaja Tero Lehtonen kertaa.

– Yhdistyksen puitteissa harrastetaan laitesukellusta, uppopalloa, vapaasukellusta ja sukelluskoulutusta, yhdistyksen puheenjohtaja Timo Ovaskainen lisää.

Jäseniä seurassa on reilu parisataa, mukaan lukien junnut ja kannatusjäsenet. Jäsenmaksu on aikuisilta 77 euroa, junnuilta puolet siitä. Seuran nuorin jäsen on 5-vuotias, vanhin pitkälti yli 60.

– Viisivuotiaana voi aloittaa ns. norppatoiminnan, jossa meillä on kaksi nuorta ohjaajaa. Tutustutaan veteen, opetellaan snorklauksen alkeita ja uintitekniikkaa, varsinaista sukeltamista ei aloiteta vielä siinä iässä. 12 vuodesta alkaen voi kivuta altaaseen kokeilemaan laitesukellusta.

– Pääsääntöisesti seuraan liitytään laitesukelluksen peruskurssin tai junnutoiminnan kautta, myös ulkomailla käydyn kurssin kautta on tullut jäseniä. Pääsyvaatimuksena on uimataito ja normaali terveys. Me koulutamme loput, puheenjohtaja Ovaskainen sanoo.

Sukelluksessakin kilpaillaan

Hämeenlinnan Sukeltajilla on uppopallossa SM-sarjaa pelaava edustusjoukkue, joka on saavuttanut

useita SM-mestaruuksia, esimerkiksi viime vuonna seura sai kultaa ja muitakin palkintoja.

– Muutakin kilpailutoimintaa on uppopallon lisäksi; vapaasukelluksessa voidaan sukeltaa matkaa tai syvyyssukellusta, näiden lisäksi voidaan kilpailla siitä kuinka kauan pystyy pidättämään hengitystä sukeltaessa. MM-kisoissa hengenpidätysennätys on lähemmäs 12 minuuttia, meillä ennätys on noin 4-7 minuuttia, valtakunnallisena laitesukelluksen liittokouluttajana toimiva Tero Lehtonen kertoo.

– Hämeenlinnan Sukeltajat tekevät sukellusmatkoja myös ulkomaille, vapun seudulla käydään Venäjällä, kesäkuun alussa Ahvenanmaalla, myöhemmin kesällä Ranskassa luolasukelletaan. Elokuun alussa oltiin Jäämerellä, Narvikissa, Timo Ovaskainen kertoo.

Sosiaalinen harrastus

Seuran toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla ja talkootoiminnalla, kaupunki on myöntänyt pienen avustuksen tilavuokraan. Seuran kerhotilat sijaitsevat Poltinaholla. Talviaikaan sukeltajilla on käytössä uimahallin seuravuoroja viidesti viikossa, kesällä toimintaa on parhaimmillaan joka päivä.

Seuralla on sukelluslaitteita, joita voi lainata peruskurssin jälkeen, että pääsee varmistamaan onko sukeltaminen se oma laji.

– Tämä on sosiaalinen harrastus jo senkin takia, ettei yksin saa koskaan sukeltaa. Muuten urheilulajina sukellusurheilun turvallisuusmarginaalit ovat kasvaneet, se ei ole macholaji vaan sopii sekä naisille että miehille, nuorille ja vanhoille. Virkistyssukellus on kaikkien laji. Tekniikkasukellus on vaativampaa, mutta koulutuksella siihenkin pääsee kiinni. Vapaasukellusta ei ole järkevää harrastaa ilman koulutusta eikä yksin, siinä piilee vaaratekijöitä, kouluttaja Tero Lehtonen sanoo.

Lisätietoja nettisivulta www.hameenlinnansukeltajat.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset