Kaupunkiuutiset

Suklaata, lasia ja naivistista taidetta

Naivistit, lasitehdas, herkullinen suklaa. Ainakin nämä asiat tulevat mieleen, kun puhutaan Kalvolan keskuksesta Iittalasta.

Keskiviikkona helteinen sää hellii Iittalaa. Auringonkilo välkehtii Äimäjärven pinnalla niin kutsutun Kutilan sillan kohdalla. Vastakkaisen puolen rantaviivaa hallitsee lasitehtaan profiili.

Iittalan keskustan liikenneympyrästä pääsee helposti Iittalan sydämeen Lasimäelle, josta löytyy lasimuseo, ravintola, lasitehtaan myymälä sekä useita galleriatyyppisiä taide- ja käsityöliikkeitä.

Lasitehtaan myymälän ulkopuolella on jo pienimuotoista turistijonoa hiukan ennen ovien avautumista.

Kajaanilainen Eila Halmetoja ja siilinjärveläinen Juhani Mikkonen piipahtivat Iittalaan läpikulkumatkalla Hämeenlinnasta Tampereen kautta Savoon.

– Käymme täällä lasitehtaan outlet -myymälässä, lasimuseossa ja Kultasuklaan myymälässä, Halmetoja kertoo.

Hellepäivänä Halmetoja ja Mikkonen ovat kohdanneet yllättävän, joskin melko pienimuotoisen ongelman:

– Pohdimme, kuinka saamme suklaan vietyä perille Savoon asti siten, ettei se sula, matkalaiset nauravat.

Pikkuhiljaa väkimäärä Lasimäellä kasvaa. Muutama ulkomaalainen turisti tutkii opastetaulua. Lyhyessä ajassa parkkipaikalle on tullut huomattavasti lisää autoja.

Kultasuklaan yhdistetyn myymälä- ja tehdasrakennuksen tuoksu on suklaisen huumaava. Ensimmäiset asiakkaat tutkivat jo monipuolista suklaavalikoimaa. Työntekijät häärivät tehdassalissa.

– Ideana on, että asiakas näkee myös suklaan valmistusta. Kesä on meille sesonkiaikaa. Täällä käy paljon turisteja sekä kotimaasta että ulkomailta. Tämä kesä on ollut suhteellisen hyvä, myymälänhoitaja Satu Nevala kertoo.

Joka kesäinen Naivistit Iittalassa -näyttely on yksi Iittalan vetonauloista. Vanhan puukoulun ovi käy nytkin tiuhaan.

– Tänä kesänä on ollut tosi vilkasta. Yksitoistatuhatta kävijää menee pian rikki, kesätyöntekijä Laura Kankainen kertoo.

Myös markettien edustalla liikkuu väkeä ihan kiitettävästi. Paikkakuntalainen Eero Iivonen myy parkkipaikalla perunoita ja sipuleita. Hänen mukaansa turistit käyvät museoissa, kesämökkiläiset marketeissa.

– Kesämökkiläiset piristävät päivää. Heitä on viikonloppuisin vielä enemmän, leppoisa myyjä juttelee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

28.9.2020