Kaupunkiuutiset

Suomalainen suosii punaista ja valkoista

Suomalaiset suosivat paljolti samoja kesäkukkalajeja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Esimerkiksi pelargonialajikkeet ovat olleet suosiossa ainakin parikymmentä vuotta. Viime vuosina kaksiväriset pelargoniat ovat nostaneet myyntiään. Myös vihannekset, esimerkiksi chilipaprikat, ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta ne ovat edelleen aika marginaalinen ryhmä.

Pelargonia on kotoisin Etelä-Afrikasta. Se on tuotu Eurooppaan joskus 1700-luvulla. Petunia sen sijaan on kotoisin Etelä-Amerikasta.

– Muun muassa edellä mainitut kasvit ovat jääneet Suomalaisten suosioon varmasti niiden kestävyyden ja helppouden vuoksi. Lisäksi Suomalaiset lienevät pitävän kiinni kukkien hankinnassa myös perinteistä, hortonomi Sanna Niemi sanoo.

– Meillä on satoja lajikkeita ja kymmeniä lajeja. Tietyt lajit ja värit ovat olleet suomalaisten suosikkeja, uutuuksia otamme kysynnän mukaan. Suomalainen kuluttaja pitää eri punaisen sävyisistä ja valkoisista kukista. Täysin uusia lajeja markkinoille tulee harvoin, ei välttämättä edes vuosittain. Täksi kesäksi on tulossa erikoispelargonioita, joiden kukka on hieman erilainen kuin perinteisten pelargonioiden. Lisäksi tumma, lähes musta petunia, on yksi tämän kesän erikoisuuksista, Niemi sanoo.

Suurta virhettä ei voi tehdä

Kesäkukat ovat Niemen mukaan hyvin varmoja kukkimaan. Niiden kasvattamisessa ei voi suurta virhettä tehdä, jollei kukkia jätä täysin kastelematta. Osa kukista suosii aurinkoisia paikkoja, osalle on hyväksi kasvaa hieman varjossa.

– Esimerkiksi pelargoniat, samettikukat ja petuniat kannattaa istuttaa aurinkoiseen paikkaan, sen sijaan muun muassa begoniat, lumihiutale ja ahkeraliisa viihtyvät varjoisilla kasvupaikoilla. Samettikukat, petuniat ja pelargoniat tykkäävät nyppimisestä eli vanhojen kukkien poistamisesta.

Kesäkukkiin saattaa joskus ilmaantua ötököitä, lähinnä kirvoja.

Kirvat voivat vioittaa lehtiä ja syödä nuppuja. Tolu-liuokset ja mäntysuopa ovat hyviä, turvallisia torjuntakeinoja kirvojen häätämiseen.

Hyötykasveista saa satoa

Amppelit ovat kasvattaneet suosiota ja entistä useampia haluaa myös hyötykasveja amppeleihinsa.

– Tomaatti, kurkku ja mansikka viihtyvät hyvin amppeleissa. Niistä riittää satoa koko kesäksi.

Myös hyötykasvit kuten kurkku, tomaatti ja kesäkurpitsa, ovat helposti idätettäviä kasveja.

– Mansikalla ja chilillä on melko pitkä itämisaika, joten ne kannattaa ostaa taimena tässä vaiheessa kevättä. Hyötykasvit tuottavat hyvin satoa. Muun muassa tomaatti voi kasvaa kiivaimmassa vaiheessaan kymmenen senttiä viikossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset