Kaupunkiuutiset

Suomen kasarmit elävät muutoksessa

Turuntien mukulakiviä huristellessa moni varmasti vilkaisee Suomen kasarmien vanhoihin rakennuksiin ja miettii, millaista toimintaa siellä nykyään on. Kaupunkiuutisten oppaaksi alueelle lähti Länsi-Suomen sotilasläänin esikuntapäällikkö, eversti Jukka Orava.

– Turuntien ja Vuorikadun kulmassa on sotilasläänin esikunta, jossa työskentelee satakunta henkilöä, Orava kertoo.

– Sen vieressä toimii Länsi-Suomen huoltorykmentin esikunta. Puolustusvoimien toiminta tällä alueella loppuu vuoden vaihteessa. Sotilasläänien lakkauttamiseen liittyen samoja tehtäviä hoidetaan jatkossa Panssariprikaatista käsin.

Oravalle ”Suomenkassu” on tuttuakin tutumpi paikka, sillä hän tuli sinne varusmiespalvelukseen1980-luvun alussa.

– Tulin tänne Hämeen Jääkäripataljoonan kranaatinheitinkomppaniaan. Siihen aikaan toimintoja alettiin jo siirrellä Parolannummelle, Orava muistelee.

– Katselin tässä yhtenä päivänä alokasaikana otettuja valokuvia ja ajattelin, että ympyrä on todella sulkeutunut. Paljon on muuttunut, sillä silloin ei näille kasarmeille tullut edes lämmintä vettä.

Komentajan kuisti

Eureninkadun puolella on rivistö idyllisiä puutaloja, joissa sotilashenkilöt ovat asustaneet. Turuntieltä päin lueteltuna ensimmäisenä on aliupseerien talo ja sitä seuraavat upseerien asuintalo, komentajan talo ja toinen upseerien talo. Ainoastaan jälkimmäisin on tällä hetkellä käytössä sotaveteraanien toimistona ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen tiloina.

– Komentajan talo lasikuisteineen on mielestäni alueen kaunein rakennus, Orava sanoo.

– Se on rakennettu 1880-luvulla. Seillä toimi myös varuskunnan päiväkoti, joka lakkautettiin rakennuksen huonon kunnon takia viitisen vuotta sitten.

Niiden takana kasarmialueella seisovat Kerhoravintola Seiskana nykyään tunnettu vanha aliupseerikerho ja yksi asuinrakennus. Keskellä pihaa sijaitsee vanha päävartiorakennus. Selkäsuonkadun puolella rivissä ovat autosuojina toimivat 1930-luvun hevostallit, kasarmin varastorakennus ja 1880-luvulla rakennettu keltainen leipomo.

Lehti kääntymässä

Vuorikadun puolella on entinen upseerikerho, joka oli aikoinaan merkittävä iltahuvien paikka Hämeenlinnassa.

– Upseerin tanssisaliin on rakennettu luentosalisysteemi, jota on vuokrattu tilaustapahtumiin. Senkin tulevaisuus on aivan avoinna.

– Rakennukset omistava Senaatti Kiinteistöt ei halua lohkoa aluetta, vaan pyrkii myymään sen kokonaisuutena. Asiassa on varmasti isoja haasteita ihan siitäkin syystä, että kaikki talot ovat Museoviraston suojelemia.

Historian siivet ovat siis lähiaikoina havisemassa, kun yksi merkittävä aikakausi päättyy.

– Sotaväki on poistumassa kaupungista 130 vuoden jälkeen ihan oikeasti, Orava muistuttaa.

– Jäähyväisiä jätetään sitten Valtakunnallisessa itsenäisyyspäivän paraatissa tämän vuoden joulukuussa Hämeenlinnassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset