Kaupunkiuutiset

Tuulosen rompetori on maan toiseksi suurin – Veteraanimoottoripyöräkerhon tapahtuma vetää väkeä koko eteläisestä Suomesta

Veteraanimoottoripyöräkerhon järjestämät markkinat vetävät Tuuloseen väkeä koko eteläisestä Suomesta.
Kantamotoristit Seppo Puumalainen (vas.), Aimo Haavisto, Erkki Kuparinen ja Pete Tamminen häärivät Rompetorilla talkoolaisina. Kuva: Lea Karmala

Kauppakeskus Tuulosen parkkihalli täyttyy joka maaliskuu yhden sunnuntain ajaksi markkinoista, joilla myydään vanhaa motoristitavaraa. Yhdeksän vuoden aikana tapahtuman suosio on kasvanut niin mittavaksi, että se on Jyväskylän jälkeen toiseksi suurin rompetori Suomessa.

Tuulosessa Maalissaalis-rompetorin järjestää Veteraanimoottoripyöräklubin Kanta-Hämeen alue, Kantamotoristit. Tänä keväänä toripäivä osui viime sunnuntaiksi. Myyjistä kaukaisimmat tulivat muun muassa Savonlinnasta, Imatralta ja Turun seudulta. Myös ostajia saapuu aina ympäri Etelä-Suomea. Aamulla myyntipöytien ympärillä kyseltiin, tuleekohan Pakoputki-Paavo tälläkin kertaa paikalle.

– Parkkihalli on ollut aina hyvin täynnä myyjiä. Nytkin kaikki sata paikkaa menivät pian sen jälkeen, kun ne tulivat joulukuussa jakoon. Joukossa on paljon niitä, joilla on myytävänä mopojen osia, Tunturia ja Soliferia. Neljäsosa myyjistä tuli jo edellisenä päivänä ja oli Tuulosen hotellissa yötä, joten tori tuo asiakkaita myös kauppakeskukseen, aluekerhovastaava Seppo Puumalainen ja projektivastaava Erkki Kuparinen kertovat.

 

Kuparinen olisi halunnut käynnistää rompetorin jo 15 vuotta sitten, mutta sopivaa paikkaa ei silloin löytynyt. Maalisssaalis-nimen torille keksi Hannu Palm. Alkuaikoina rompetorilla oli kävijöitä noin 1 200. Siitä määrä hiljalleen kasvoi, kunnes viime vuosina se on ollut taas lähempänä alkuaikojen lukuja. Nyt yhdeksäs kerta oli taloudellisesti paras.

– Kerhollemme tämä on ainoa kassapäivä. Talkoiden puolesta päivä on aina hyvin ripeä, mutta kaikki on yllättävän helppoa, koska infra on aina valmiina kunnossa. Parkkihalli on lämmin ja siellä on hyvä valaistus. Myös Tuulosen sijainti on ihanteellinen, puuhamiehet kehuvat.

 

Rompetorin tulevaisuudesta Kantamotoristit kantavat hieman huolta, sillä heidän joukkonsa alkaa ikääntyä. Suurin osa heistä on yli 70-vuotiaita, ja jotkut jo yli 80-vuotiaita. Alle kuusikymppinen Puumalainen kertoo olevansa kerhon kuopus.

Puumalaisella itsellään on harvinainen Tunturi Puch 250 -moottoripyörä, jota tehtiin Suomessa vuosina 1962–68 vain alle 400 kappaletta. Ainostaan kymmenkunta niistä on säilynyt, ja Puumalaisen menopeli on niistä vanhin. Kuparisella on yhteensä yhdeksän vanhaa pyörää.

Parhaimpina vuosian Suomessa oli kaikkiaan noin 350 000 mopoa. Osa niistä makaa vieläkin maaseudun heinäladoissa.

 

Kantamotoristit

Valtakunnallisen Veteraanimoottoripyöräkerhon Kanta-Hämeen alue, ulottuu Forssasta Lammille ja Valkeakoskelta Riihimäelle.

Jäseniä noin 390.

Puheenjohtaja Seppo Puumalainen.

Kesällä kokoontumisajot maanantaisin Aulangon näkötornille ja torstaisin Mallinkaisten koululle.

Talvella kokoontuminen kerran kuussa ABC:llä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset