fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Suositulla uimarannalla on noussut pintaan roskaa ja metalliromua – Hämeenlinnan Kahtoilammella siivoavat talkoolaiset ihmettelevät, miksei kaupunki ole tehnyt mitään

Sanna Vuorensyrjä ryhtyi toimeen tutkittuaan hieman tarkemmin Kahtoilammen rantaa ja ympäristöä. Romun määrä on ollut häkellyttävä. Kuva: AP Sarjanto
Sanna Vuorensyrjä ryhtyi toimeen tutkittuaan hieman tarkemmin Kahtoilammen rantaa ja ympäristöä. Romun määrä on ollut häkellyttävä. Kuva: AP Sarjanto

Aivan rannan tuntumassa maasta pilkistää vanhan hetekan raato. Vajaan kymmenen metrin päässä siitä lampeen johtavan ojan penkereelle on noussut ruosteinen peltiämpäri ja metallisia osia potkukelkasta.

Tiistaina Kahtoilammella vapaaehtoiset ovat keräämässä romuja ja roskia uimarannalta ja sen läheisyydestä. Metallinpaljastin piipittää villisti ja jätettä kertyy alle kolmessa tunnissa iso kasa.

Paikalla on merkitystä

Siivoustalkoita on ollut masinoimassa hämeenlinnalainen Sanna Vuorensyrjä, joka on kerännyt porukkaa muun muassa ilmoituksilla Facebookin Roskapartio-ryhmässä.

– Välitän luonnosta ja Kahtoilampi on ollut minulle tärkeä paikka, jossa käyn uimassa. Olin täällä tyttäreni Sofian kanssa keräämässä roskia, kun huomasin, että alueella on enemmänkin kaikenlaista romua.

Talkoot on tänä keväänä järjestetty kolme kertaa ja hommissa on ollut kymmenkunta ihmistä.

– Se kertoo siitä, että paikalla on merkitystä ihmisille. Vapaaehtoisia on tullut myös muista kaupungeista.

Siivoustalkoissa äidin mukana ollut Sofia Vuorensyrjä esittelee viime tiistain "saalista" Kahtoilammella. Kuva: Merituuli Stenberg
Siivoustalkoissa äidin mukana ollut Sofia Vuorenvirta esittelee viime tiistain “saalista” Kahtoilammella. Kuva: Merituuli Stenberg

Vanhan talon jätteitä

Vuorensyrjän käsityksen mukaan jätteet eivät liity vanhaan Kahtoilammen kaatopaikkaan, vaan uimarannan läheisyydessä aikoinaan sijainneeseen ja kaupungin purkamaan taloon.

– Kaupungin puolelta on annettu ymmärtää, ettei jätteitä tarvisisi kaivella, mutta ei sitä ole kiellettykään, Vuorensyrjä toteaa.

Rannasta on löytynyt ruosteisia tynnyreitä, säilykepurkkeja, lasia, muovisia ruokapakkauksia ja ämpäreitä, renkaita vanteineen ja metalliromua.

– Aika monet jätteistä näyttäisivät olevan 1970-luvulta tai vanhemmalta ajalta. Olemme löytäneet muun muassa rynnäkkökiväärin hylsyjä.

Maitoa myytiin pusseissa viimeksi 1970-luvulla. Kuva kertoo, ettei muovi todellakaan katoa luonnosta mihinkään. Kuva: Suvi Rajala

Ongelmaa on vähätelty

Romuja on kaivettu esiin hyvin läheltä vettä ja niitä on ongittu myös pinnan alta.

– Vedestä on nostettu muun muassa tuoli ja viime kesänä sieltä löydettiin ratakiskoja. Olemme olleet tilanteesta yhteydessä kaupunkiin, mutta vaikutelma on sellainen, ettei meitä ole oikein uskottu. Kaupungin mielestä rannan roskat mahtuvat täällä olevaan Molok-jätesäiliöön, talkoissa mukana ollut Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg sanoo.

Yhdyskuntajohtaja yllättyi

Hämeenlinnan kaupungin infran yhdyskuntajohtaja Mikko Keränen kertoo keskiviikkona, että sai tietää Kahtoilammen tilasta ensimmäistä kertaa vasta alkuviikosta.

– Meihin otettiin maanantaina yhteyttä, ja olen juuri nyt menossa kohteeseen perehtymään tilanteeseen yhdessä ympäristötarkastajan kanssa.

– Itse en ole tästä aikaisemmin kuullut. Jos roskaa on paljon, niin ilman muuta jotakin tehdään. Täytyyhän ne sieltä pois saada.

 

Oikaisu 22.4.2021 kello 8.25 Sofia Vuorenvirran sukunimi oli jutussa aluksi virheellisesti Vuorensyrjä. Kirjoitusasu korjattu.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset