Kaupunkiuutiset

Suppaus on yllättävän tehokasta treeniä

SUP-lautailu eli suppaus on rantautunut Suomeen kesäiseksi trendilajiksi, mutta liikuntamuodolla on pitkä historia.

– Suppaus syntyi rapakon takana surf-opettajien kehittämänä jo 1960-luvulla, Jyri Reinikka Fenix Ohjelmapalveluista kertoo.

– Käytännössä se on lainelaudan tyyppisellä laudalla suoritettavaa melontaa seisten. Suppauksessahan on se hyvä puoli, ettei siinä tarvita aaltoa. Laji levisi Eurooppaan räjähdysmäisesti kymmenen vuotta sitten ja Suomessa sitä on harrastettu neljä kesää.

Katajistonrantaan Aulanko Outdoors -konseptin kehittänyt Reinikka sanoo lajin sopivan ihanteellisesti suomalaiseen järvimaisemaan, josta löytyy sekä hienoja näkymiä että luonnonrauhaa.

– Suppaus on vaikka melontaan nähden kokonaisvaltaisempaa liikuntaa ja näkökenttä on korkealla.

– Hyvää siinä on sekin, että jos satut kaatumaan, siitä ei seuraa mitään suurta ja vaikeaa operaatiota. Sen kun vain ryömit takaisin laudalle kuin saimaannorppa uimapatjalle.

Reinikka haluaa erityisesti nostaa esille suppauksen hyvänä liikuntamuotona.

– Lajista on vähän sellainen mielikuva, että se on pelkkää rentoa fiilistelyä. Se on ehdottomasti sitäkin, mutta samalla äärettömän tehokasta treeniä.

– Keskivartalon lihakset ja syvät vatsalihakset saavat kovaa kyytiä. Puolen tunnin päästä on aivan varmasti hiki päässä.

Katajistonrannasta löytyy vuokrattavia lautoja moneen lähtöön ja eritasoisille harrastajille. Keveät, nopeat ja arvokkaat hiilikuitulaudat vaativat ratsastajaltaan jo taitoja. 14-jalkainen, pitkien matkojen lauta taas on kankea kääntymään. Muoviseoksesta valmistetut treenilaudat ovat painavampia sekä leveämpiä ja siksi helpompia käsitellä. Aloittelijoille sopivat pyöreäkärkiset all around –laudat, jotka ovat hitaampia, mutta hyviä aallokossa.

Itse lauta toimii hyvin pelastusvälineenä, johon suppailija on kiinnitetty niin sanotulla karkuremmillä. Kellunta- tai pelastusliivit ovat suositeltava varuste aina vesillä liikuttaessa. Helteisillä keleillä uima-asu riittää hyvin ja laudasta saa parhaan otteen paljailla varpailla.

– Suppailun suuren suosion syy on sen helppous, Reinikka sanoo.

– Laji on turvallinen ja sen perusteet ovat mukavasti hanskassa parin tunnin ohjatun opetuksen jälkeen.

Lautojen vuokraus, alkeistunnit ja tekniikkaklinikat www.aulankooutdoors.fi

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset