fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Surutonta senioriaikaa

Timo Kaunisto. Kuva: Jouni Harala

Vaalikausi kääntyy lopuilleen ja Suomi jännittää sotea. Tuli sitä tai ei, niin yksi on silti varmaa: väki ikääntyy ja tarvitsee uudenlaisia palveluita.

Kanta-Hämeessä on laskettu, että 75 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä kaksinkertaistuu parissa kymmenessä vuodessa. Tämä on lopunperin ihan valoisa asia. Olemme onnistuneet luomaan Suomesta maan, jossa leijonanosa ikäihmisistä pääsee nauttimaan pitkistä ja ansaituista eläkepäivistä. Ongelmiakin toki on – kuten takuueläkeläisten köyhyys – mutta puhun tällä kertaa asumisen ratkaisuista.

 

Vanhuushan ei tule yksin vaan sen mukana kulkee monenlaista kremppaa. Niiden kanssa pärjää entistä useampi mutta tarvitsee tuekseen koti- tai perhehoidon palveluja. Monia koskettaa myös yksinäisyys tai pelko siitä. Omassa huushollissa yksin asuminen ei olekaan se houkuttelevin vaihtoehto. Asumiseen kaivataan uusia yhteisöllisempiä malleja, joita alkaa olla jo tarjolla.

Kalvolassa käydessäni lähes kaikki kehuvat uutta hyvinvointikeskus Sauvalaa. Ainoa vika siinä on kuulemma se, että olisi heti pitänyt tehdä ainakin yksi kerros lisää. Hämeen maakuntavalmistelun tuoreesta selvityksestä ilmeneekin, että tulevalla vuosikymmenellä pelkästään Hämeenlinnaan kaivattaisiin viisi-kuusi uutta Sauvalaa. Tarve ja halu yhteisölliseen asumiseen, jossa peruspalvelut ovat lähellä, on melkoinen.

 

Päättäjien oloa helpottaa, että uusi asuminen on edullisempaa kuin vaikkapa aiemmin suositut ryhmäkodit. Kaikkein kalleinta on ympärivuorokautinen, tehostettu laitoshoito. Sitä on tuon selvityksen mukaan edelleen runsaasti esimerkiksi Forssan seudulla. Näitäkin palveluja tarvitaan mutta tavoitteena on, että 94 prosenttia 75-vuotiaista asuisi kotona tai uusissa ”yhteisöissä”. Uutta laitoskapasiteettia ei siis enää rakennettaisi.

 

On muitakin uusia asumisen tapoja. Esteetön, esimerkiksi osuuskuntapohjainen senioriasuminen ”kimppataloissa” kuuluu puheissa, mutta ei teoissa. Suomessa pitäisikin muuttaa asumisen investointitukea uutta yhteisöasumista suosivaksi. Rahaa on kyllä hyviin hankkeisiin tarjolla mutta kustannusten pitäisi pysyä kohtuullisina.

Katseet kääntyvätkin valtion asuntorahoitusyhtiön Aran puoleen. Vaalien jälkeen tulevan uuden hallituksen on luotava uusia kriteereitä ikääntyvien asumiseen. Yhteisöasuminen tulee ja sitä on kannustettava.

 

Kirjoittaja on talonpoika ja tohtoriopiskelija Kaurialasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset