Kaupunkiuutiset

Surutyön kautta takaisin elämän keskipisteeseen

Hautauspalvelu Engeli avattiin heinäkuun alussa Kasarmikadulla. Uuden yrityksen takana on Kaiju Himanen, joka toimi ennen liikkeen perustamista pappina.

– Alan vaihto oli pitkä prosessi, mutta suvussani on ollut paljon yrittäjiä ja sitä asennetta on aina löytynyt minustakin, Himanen kertoo.

– Olin viimeiset 7 vuotta nuorisotyön vastaavana Janakkalan seurakunnassa ja työ alkoi ajan myötä muuttua toimistoviraksi. Pyörittelin paperia ja tein suunnitelmia sekä raportteja. Halusin takaisin ihmisten keskelle.

Hyvin usein hautaustoimistojen ikkunat on peitetty, mutta Engelin ikkunoista näkyy reilusti sisään.

– Ihmiset ovat pysähtyneet ensin katselemaan ikkunoista ja rohkaistuneet sitten sisään juttelemaan asioista.

– Olen joskus tuossa kahvipöydän ääressä istunut kolmekin tuntia kuuntelemassa. Hautajaisiin ja kuolemaan liittyy niin paljon ajatuksia sekä uskomuksia.

Sääntöjä ei ole

Surujuhlaan valmistautuvia ihmisiä askarruttavat usein hautajaisiin liittyvät käyttäytymissäännöt. Himasen mukaan mitään kiveen hakattua koodia ei ole.

– Se, millaista musiikkia tilaisuudessa voi soittaa tai kuka laskee ensimmäisenä kukat voidaan sopia yhteisesti. Ihmisiä tuntuu pelottavan se, että he käyttäytyisivät jotenkin väärin.

– Olen ollut 20 vuotta pappina ja hautajaisissa paikan päällä. Tiedän mitä niissä tapahtuu ja se on suuri etu, kun annan ihmisille neuvoja näissä kysymyksissä.

Himanen haluaa rohkaista asiakkaitaan avautumaan, mutta tahtoo tehdä sen hienovaraisesti.

– Olen valmis kuuntelemaan, mutta en utele enkä tuputa. Jo ensimmäiset lauseet paljastavat, missä vaiheessa surutyötään ihminen on. Jos ihmiset tietävät taustastani, heidän on ehkä helpompi lähteä puhumaan.

– Läheisen ihmisen poismeno on ahdistavaa, mutta kuolema kuuluu elämään. Olen esimerkiksi kannustanut ihmisiä tulemaan mukaan pukemaan tai ainakin vielä katsomaan vainajaa. Monet ovat katuneet jälkeenpäin, että eivät ole sitä tehneet.

Elämässä eteenpäin

Suru ei lopu hautajaisiin ja niiden jälkeen monet jäävät yksin taakkoineen.

– Haluan auttaa myös eteenpäin ja vaikkapa soittaa seuraavalla viikolla. Suru ei ole sairaus, joka voidaan parantaa lääkkeillä, Himanen sanoo.

– Yritän kertoa, mistä voi saada apua ja päästä taas elämässä eteenpäin.

Himanen ei halua väittää, etteikö hänen hautauspalvelunsa olisi liikeyritys siinä missä muutkin.

– Tämä on nyt elinkeinoni, mutta kaiken taustalla on haluni tehdä kuoleman kohtaaminen helpommaksi. Sitä varten olen olemassa ja kouluttautunut.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset