Kaupunkiuutiset

Suula Lehijärvellä

Viime torstaina lintuharrastaja Martti Raekunnas päätti käväistä Lehijärvellä paluumatkalla Tiiriöstä asioimasta. Lehijärvellä näkyi lokkeja, merimetsoja ja silkkiuikkuja.

– Laskin huvikseni silkkiuikkuja ja pääsin noin neljäänkymmeneen. Sitten putkessa näkyi jotain, jonka aluksi tulkitsin kuikaksi. Tarkemmin katsottua sillä oli pitkä nokka. Kesti ehkä kymmenisen sekuntia kun oivalsin, että se oli suula, kuvailee Raekunnas.

Siitä alkoi varsinainen rumba. Raekunnas pisti viestin kiertämään harrastajien keskuudessa, minkä jälkeen Lehijärven rannalle alkoi kerääntyä hikistä ja huohottavaa harrastajaa. Nopeimmat ehtivät paikalle Helsinkiä ja Tamperetta myöten.

– Alkuminuuteilla olo oli aika yksinäinen, varsinkin kun suula lenteli pariinkin kertaan. Kolmannella kerralla se katosi putkestani. Hätäpäissäni etsin sitä horisontista kiikarilla, mutta lintua ei näkynyt missään.

Lintuharrastajan tähtihetki

Kokeneenkin harrastajan sydän tykytti tuossa vaiheessa ylimääräisiä lyöntejä. Bongareita saapui rantaan, mutta suula ei niin sanotusti ollut hallinnassa. Puolen tunnin intensiivisen tiirailun jälkeen lintu löytyi vedestä uimasta.

– Suula nousi vielä kaikkien iloksi ilmaan ja syöksyi kalan perään. Harmaalokit ahdistelivat sitä pyrstöstä nyppien.

Reilun tunnin jälkeen lintu katosi kohti Vanajaa. Illalla suula löytyi vielä Vanajanselältä Ruskeenkärjen edustalta, ja vielä perjantaiaamuna Kalvolan Verhonkulmalta. Perjantaina päivällä suula ilmaantui Valkeakoskelle Mallasvedelle, jossa kansansuosio oli jälleen taattu. Myöhemmin lintu katosi ilmeisen lopullisesti.

Raekunnas on löytänyt vuosien mittaan kolme Kanta-Hämeelle uutta lintulajia pronssi-iibiksen Turengista, pikkuruokin Vanajanselältä sekä isohaarahaukan Iittalasta.

– Suula oli niitä oman harrastuksen tähtihetkiä. Sattumalta löytynyt harvinaisuus sykähdyttää aina.

Suulalla on pitkät ja kapeat siivet ja pitkä, kiilamainen pyrstö. Linnun pituus on 87–100 cm ja siipien kärkiväli 165–180 cm. Koiras on hieman naarasta suurempi. Höyhenpuku on valkea mustia siipienkärkiä lukuun ottamatta. Kesäisin pää on kellertävä, talvisin vaaleampi. Nokka on vaaleansinertävä. Silmä on vaaleansininen, sen ja nokan ympäristössä näkyy mustaa ihoa.

Suula syö enimmäkseen kalaa, se kykenee syömään jopa 30 senttimetrin mittaisia kaloja.

Suula saalistaa sukeltamalla. Se syöksyy veteen lähes kohtisuoraan 10–40 metrin korkeudesta, vetää siivet suppuun vedenpinnan saavuttaessaan ja etenee kalojen perässä jopa 15 metrin syvyyteen. Se voi sukeltaa jopa 20 sekuntia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset