fbpx
Kaupunkiuutiset

Suunnistuskipinä lyö tulta Kalvolassa

Kalvolan Keihään suunnistusjaostolaisten Saara Oripellon, Riitta Aumon ja Ari Kauhasen mielestä suunnistus on aivan ihana harrastus.

– Metsässä ei huomaakaan, kun tulee mentyä monta kilometriä rastien perässä, ja samalla pää tyhjenee kaikesta muusta. Maastossa on pakko keskittyä, muuten katoaa kartalta. Parasta luontoliikuntaa ja löytämisen iloa, he hehkuttavat.

Kolmikko muistuttaa, että lajin harrastaminen ei vaadi myöskään huippukuntoa, vaan rasteja voi lähteä etsimään vaikka rauhallisesti kävellen.

 

Suunnistus on innostanut Kalvolassa kokonaiset perheet lajin pariin. Oripelto ja Aumokin tulivat, kuten monet muutkin, lastensa kautta mukaan toimintaan. Pienimpiä innostetaan kokeilemaan ensi askelia rastien hakuun jo päiväkodissa ja koulussa. Nuorin aloittelija on ollut mukana rintarepussa muutaman viikon ikäisenä.

– On hienoa seurata junioreita, kun he saavat kipinää ja omaksuvat liikunnallisen elämäntavan. Moni heistä lähteekin opiskelemaan liikuntalukioon eri paikkakunnalle, he kertovat.

 

Yleisseurana Keihäällä on kaksi muutakin harrastuslajia tarjolla: salibandy ja taekwondo. Erilaisten suunnistuskilpailujen lisäksi se järjestää muun muassa hiihtokilpailuja ja juoksukisoja. Liikuntatapahtumissa tehdään myös yhteistyötä muiden paikallisten seurojen ja yhdistysten kanssa.

Harjoitteluajat seurassa pyritään rukkaamaan niin, että lasten ei tarvitse valita lajiaan liian aikaisin. Kalvolan Keihäässä on kasvanut useita suunnistajia, jotka ovat pärjänneet kansallisissa kilpailuissa ja lähteneet edelleen muihin seuroihin. Heitä ovat muun muassa Väinö Johansson, Sonja Leinamo ja Ville Laakso. Leinamo edustaa vieläkin Keihästä.

Hiihtosuunnistustakin Kalvolassa harrastetaan pienellä porukalla. Siinä Oskari Aumo on menestynyt parhaiten. Ampumasuunnistuksessa Valtteri Rantala voitti SM-kisat viime vuonna. Veteraanipuolella aktiivisimpiin suunnistajiin ja talkooporukkaan kuuluu 75-vuotiaiden sarjassa kisaava Eero Merimäki.

 

Kun talvella on tarpeeksi lunta maassa, alakouluikäiset kilpasuunnistajat vetävät itseään pienemmille hiihtokouluja yhteistyössä paikallisen MLL:n kanssa. Idea tuli koululaisilta itseltään, ja yksi ohjaajista on tokaluokkalainen Sara Kukkola. Latuja Iittalassa löytyy tällä hetkellä pururadalta ja Äimäjärveltä.

– Järjestämme viikoittain jotain liikuntaa kaiken ikäisille. Emme laske työtuntejamme, tämä on elämäntapa, ja meillä on hyvä pöhinä päällä, Oripelto, Aumo ja Kauhanen hymyilevät.

Oripelto toimii myös Hämeen Suunnistuksen nuorisovastaavana.

Keväällä Kalvolan kouluille ja päiväkodeille on taas luvassa Keihään järjestämä suunnistuspäivä, ja kevääksi on suunnitelmissa aikuistenkin suunnistuskoulu.

Ensi vuonna seura täyttää 110 vuotta, joten puuhaporukalla on tämän vuoden tapahtumien lisäksi juhlavuoden suunnittelu menossa.

– Lasimäki Sprint -suunnistuskilpailun järjestämme tänä vuonna 5.8. Viime vuonna kisassa oli liki 400 osallistujaa. Myös Iittala-maraton on taas tulossa kevään tai alkukesän aikana yhteistyössä Kalvolan Iskun kanssa, ja tulevaisuudessa järjestämme ehkä polkujuoksutapahtuman. Kaikki tapahtumat pyritään pitämään koko kylän yhteisenä juttuna.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset