fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Suuri ja hämmentävä muutos edessä – Kirkkoherranviraston palveluita ei saa enää Hämeenlinnasta, Hattulasta, Janakkalasta eikä Kalvolasta

Paikallisissa kirkkoherranvirastoissa saa jatkossa neuvonta-apua, kun palvelut siirtyvät Tampereelle.
Toimistosihteeri Liisa Pakkanen katselee Hämeenlinnan kaupunkiseurakunnan vanhinta pääkirjaa vuodelta 1865. Jatkossa esimerkiksi sukuselvitysotteet saa Tampereelta, kun väestökirjanpito siirtyy sinne. Kuva: Riku Hasari
Toimistosihteeri Liisa Pakkanen katselee Hämeenlinnan kaupunkiseurakunnan vanhinta pääkirjaa vuodelta 1865. Jatkossa esimerkiksi sukuselvitysotteet saa Tampereelta, kun väestökirjanpito siirtyy sinne. Kuva: Riku Hasari

Virkatodistukset, sukuselvitykset, avioliiton esteiden tutkinta, kasteiden, avioliittojen, kirkosta eroamisten ja kirkkoon liittymisten rekisteröiminen tapahtuu jatkossa Tampereella, kun kirkkoherranviraston toiminta siirtyy Hämeenlinnasta Tampereelle vuoden vaihteessa.

Hämeenlinna-Vanajan, Hattulan, Janakkalan ja Kalvolan seurakunnat liittyvät Tampereen aluekeskusrekisteriin 1.1.2020. Kaikkien seurakuntien pitää liittyä johonkin aluekeskusrekisteriin vuoden 2022 alussa. Muutoksen taustalla on kirkkohallituksen linjaus, jonka mukaan kirkonkirjojen pito pitää hoitaa alueellisissa keskusrekistereissä.

– Tämä on iso muutos, sillä kirkkoherranvirastot ovat olleet seurakunnan sydän, sanoo Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan viestintäpäällikkö Reetta Laaksonen.

Taustalla on kuitenkin ajatus tasapuolisesta palvelusta ympäri Suomea. Tällä hetkellä kirkkoherranvirastot ovat auki miten sattuu eri puolilla Suomea. Jatkossa palvelu on tasapuolista asuitpa sitten pohjoisessa tai etelässä.

Palvelutoimistosta ohjausta

Tulevaisuudessa asiat on helpointa hoitaa verkossa, sähköpostilla tai puhelimitse, ellei halua matkustaa Tampereelle.

Seurakunnissa tiedetään, että aluksi kirkkoherranvirastojen palveluiden siirtyminen aiheuttanee seurakuntalaisissa hämmennystä ja epätietoisuutta.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa kirkkoherranviraston nimi muuttuu palvelutoimistoksi, joka on auki maanantaista perjantaihin kello 13–15. Palvelutoimistosta saa virkatodistus- ja sukuselvitysasioihin liittyvää neuvontaa ja opastusta. Tilavarauksiin sekä kaste-, vihki- ja hautausasioiden järjestelyihin muutos ei vaikuta.

Hattulan ja Kalvolan seurakuntien kirkkoherranvirastot ja Janakkalan seurakuntatoimisto jatkavat vanhoilla aukioloajoilla, vaikkakaan perinteisiä virastoasioita ei voi enää hoitaa paikanpäällä.

– Opastamme seurakuntalaisia aluekeskusrekisterin palveluista, perustelee Janakkalan seurakunnan kirkkoherra Pekka Riikonen.

Mukaan 11 uutta seurakuntaa

Reetta Laaksosen mukaan säästöjä ei juurikaan tässä vaiheessa tule Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa. Yksi ihminen jää eläkkeelle eikä hänen tilalleen palkata ketään. Määräaikaisen toimistosihteerin työsudetta ei myöskään jatketa.

– Meille on tullut myös tuloja kirkkoherranvirastosta ja nyt se päättyy.

Janakkalan seurakunnassa muutos on aiheuttanut yhden työntekijän vähentämisen. Hattulassa taas toimistosihteerin työtehtäviä on muutettu ja irtisanomisilta vältytty.

Kirkkoherranvirastot jatkuvat entisellään Hämeenlinnan seurakuntayhtymään kuuluvissa Hauhon ja Lammin seurakunnissa, koska ne eivät vielä liity aluekeskusrekisteriin. Muutoksia on sielläkin luvassa viimeistään vuoden 2022 alussa.

Tampereen aluerekisterikeskus hoitaa tällä hetkellä Tampereen seurakuntien ja neljän lähialueen seurakunnan väestökirjanpidon. Ensi vuoden alussa mukaan liittyy 11 seurakuntaa.

Palvelu loppuu

Hattulan, Hämeenlinna-Vanajan ja Janakkalan ja Kalvolan seurakunnat liittyvät Tampereen aluekeskusrekisteriin 1.1.2020.

Jatkossa virkatodistukset, sukuselvitykset, avioliiton esteiden tutkinta sekä kasteiden, avioliittojen, kirkosta eroamisten ja liittymisten rekisteröiminen tehdään Tampereella.

Kirkkoherranviraston asioita voi hoitaa verkossa. Paikan päälle ei tarvitse mennä.

Toiminta ja palvelu jatkuvat entisellään Hämeenlinnan seurakuntayhtymään kuuluvissa Hauhon ja Lammin seurakunnissa, koska eivät vielä liity aluekeskusrekisteriin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset