Kaupunkiuutiset

Suvivirsi soi keväällä viimeisen kerran?

Heinäjoen sekä Vähikkälän kyläkoulujen lakkauttaminen on kuntalaisen kannalta ulospäin dramaattisin ehdotus Janakkalan kunnan ensi vuoden talousarvioesityksessä. Jos kunnanhallituksen esitys menisi valtuustossa läpi, Heinäjoen ja Vähikkälän koulut toimisivat vain ensi kevään Suvirren laulamiseen saakka.

– Jos tämä esitys ei kelpaa, niin jostakin muualta on kaivettava vastaava säästökohde. Tähän mennessä sitä ei ole kukaan keksinyt. Selvää nimittäin on, että kunnan taloustilanne pakottaa tekemään vuodesta toiseen kertautuvia säästökohteita. kertaluonteiset leikkaukset eivät enää auta, kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) perustelee koulujen lakkautusesitystä.

Kyläpuheissa pinnalle noussut Tervakosken terveysaseman lakkautus ei kuulu talousarvioesitykseen.

Joulukuun alun kunnanvaltuuston kokouksesta voi jo nyt ennustaa pitkää ja hartaasti asiaan paneutuvaa. Kyläkoulujen lakkautusehdotus meni kunnanhallituksessakin läpi vasta äänestyksen jälkeen. Sosiaalidemokraatit sekä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien edustajat ovat lakkautuksen kannalla, muut sitä vastaan.

Tässä vaiheessa on laskettu, että koulujen lakkautukset toisivat 1,1 miljoonan euron säästöt vuosina 2015–2018.

Janakkalan kunta ei näillä näkyminen aio nostaa veroprosenttia ensi vuonna. Verokeskustelu käydään jo ensi maanantain kokouksessa.

– Tätä menoa alijäämää on vuonna 2018 jo viisi miljoonaa. Voimmehan korottaa veroja aiottua nopeammin ja enemmän, mutta ei sekään tie kaus kanna, Ilmarinen pohtii.

Janakkalassa tehtiin reilu vuosi sitten talouden tasapainotusohjelma, mutta sitä ei ole käytännössä noudatettu.

– Näin on käynyt. Emme ole saaneet sellaisia säästöjä kuin alkutilanteessa toivottiin, Ilmarinen sanoo.

Tämäkin aiheuttaa sen, että säästöpaineet ovat kasvaneet.

– Auttamattomasti olemme myöhässä. Osassa kuntia tehdään jo toista tasapainotusohjelmaa, me vasta aloittelemme, Ilmarinen suomii Janakkalan kuntapäättäjiä.

Veronkorotus luvassa 2017

Janakkalan verotulojen arvioidaan kasvavan vuonna 2015 noin 2,3 %. Tuloveroprosenttiin ei esitetä talousarviovuodelle korotusta, mutta + 0,5 %:n korotus on suunnitteilla vuodelle 2017, jolloin tulovero olisi 21 %.

Valtionosuuksien leikkaus vähentää kunnan tuloja talousarviovuonna noin 530 000 € verrattuna kuluvaan vuoteen. Toimintatuottojen kehityksen arvioidaan miltei pysähtyvän (+ 0,3 %), sitä vastoin toimintakulut kasvavat + 1,6 %. Talousarviovuoden tuloslaskelma osoittaa 1,5 milj. euron alijäämää.  

Valtion toimenpiteistä johtuviin työllistämistoimenpiteisiin esitetään varattavaksi talousarviovuodelle n. 1,4 milj. euron määrärahaa. Työllistämistoimenpiteisiin on varattu 876 000 euroa, josta 300 000 euroa on tarkoitettu työmarkkinatukiuudistukseen varautumista varten.

Talousarvioesityksessä ei esitetä irtisanomisia ja lomautuksia, mutta sen sijaan eläköitymisen myötä vapautuvat virat tarkastellaan tasapainottamisohjelman mukaisesti. Uusia virkoja ja toimia vuodelle 2015 on esitetty kaksitoista.

Uusi 60-paikkainen asumispalveluyksikkö Kyterinhovi otetaan käyttöön heinäkuun 1. päivä ensi vuonna ja vaatii toimiakseen kahden lähihoitajan ja neljän laitoshuoltajan palkkaamista.

Tulevien vuosien suurimmat investoinnit ovat Turengin terveysaseman peruskorjauksen toinen vaihe (n. 3 milj. €) sekä Turengin yläkoulun ja lukion teknisen työn sekä kemian luokkien uudistaminen (n. 1 milj. €).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset