fbpx
Kaupunkiuutiset

Syöpään sairastuneilla oma akvarelliryhmä

Etelä-Suomen syöpäyhdistyksen Hämeenlinnan osastolla on ollut jo liki kymmenen vuotta oma akvarelliryhmänsä, joka kokoontuu kerran viikossa maalaamaan ja seurustelemaan yhdistyksen toimitiloissa.

– Ovet ovat avoinna kaikille yhdistyksen jäsenille. Täällä ei kysytä kenenkään taiteellisen osaamisen perään, ei myöskään sairauden yksityiskohtia. Tärkeintä on viihtyä hyvän harrastuksen parissa ja tavata muita saman sairauden kokeneita. Vertaiskeskustelut ovat aina hyvästä, ryhmän yhteyshenkilö Ritva Ahonen sanoo.

Maalaamisen rinnalla sosiaalinen kanssakäyminen on isossa roolissa:

– Keneltäkään ei udella tai kysellä, mutta yleensä käy niin, että sairauteen liittyvistä asioista puhutaan tutustumisvaiheen jälkeen. Meillä on myös yhdistyksen tukihenkilöitä tarvittaessa käytössä, jos sellaiseen ilmenee tarvetta, Ritva Ahonen kertoo.

Ryhmän jäsenet ovat matkan varrella osin vaihtuneet, osin pysyneet samana. Viikoittaisissa tapaamisissa käy keskimäärin kymmenkunta akvarellimaalaamisesta kiinnostunutta, mutta enemmänkin mahtuu. Tällä erää ryhmään kuuluu vain naisia, mutta aikaisemmin myös miehet ovat löytäneet akvarelliharrastuksen omakseen.

Akvarelliryhmän teoksia on säännöllisesti esillä Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilla sekä syöpäpoliklinikalla. Syöpäyhdistyksen tiloissa Palokunnankadulla on myös “oma seinänsä” ryhmän jäsenten teoksille.

Vuosien varrella ryhmä on hankkinut silloin tällöin myös ammattimaista ohjausta, mutta rahavarat eivät riitä säännölliseen ohjaajan palkkaukseen. Osallistujat tukevat neuvovat toisiaan. Janakkalalainen pitkän linjan akvarellisti Leena Turkka liittyi ryhmään äskettäin, ja hän myös opastaa nyt muita ryhmäläisiä.

– Minulle täällä on parasta seuranpitoa ja keskustelut tuttujen kanssa. Maalaan toki myös, mutta sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää, ryhmän konkareihin lukeutuva Kyllikki Louhivaraa sanoo.

– Minulle tämä on arjen henkireikä. Hämeenlinnaan vasta vähän aikaa sitten muuttaneelle tällainen harrastusryhmä on myös ikkuna kotipaikkakuntaan, Eeva-Kaisu Juselius toteaa.

Osa harrastajista maalaa myös kotona, osalle riittää yksi maalainen kerta viikossa ryhmätapaamisissa.

– Säännöllinen rytmi on jo paljon, ei moni maalausta harrastava pääse samaan, Leena Turkka sanoo.

Vuosien varrella akvarellistit ovat kiertäneet näyttelyissä niin kotimaassa kuin Euroopassa uusia ideoita ja oppia hakien.

Kokoontumiset keskiviikkoisin klo 10–13 yhdistyksen toimitiloissa, Palokunnankatu 10 D 26. Uudet harrastajat ovat tervetulleita. Ilmoittautumiset Ritva Ahoselle p. 040 821 4245.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset