fbpx
Kaupunkiuutiset

Täälläkö on lyseolaisten uusi osoite?

Kaupunginvaltuusto päätti marraskuun budjettikäsittelyn yhteydessä palveluverkkoselvityksestä, joka koskee Hämeenlinnan kouluja, päiväkoteja, kirjastoja, terveyskeskuksia ja erilaisia vanhusten palveluja.

Viime torstaina raatihuoneessa julkistettiin virkamiesten ja lautakuntien tekemä selvitys, jossa esitellään erilaisia vaihtoehtoja.

– Kaupunginhallitus päättää palveluverkosta kokouksessaan 26. maaliskuuta, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

– Valtuusto tulee mukaan siinä vaiheessa, kun päätetään investoinneista ja rahoituksesta. Toivomme vielä lisää vaihtoehtoja pöydälle keskusteltavaksi, sillä avoinna on isoja kysymyksiä muun muassa lukioista ja yläkouluista.

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluverkon selvityksessä esitetään uusia ajatuksia, joissa lukioita olisi Hattelmalantielle suunnitellun suurlukion sijasta kaksi. Ideat lähtivät syntymään, kun Vanajaveden Opisto muutti pois Verkatehtaalta ja Tavastian kampuksen lukioratkaisun kustannukset näyttäisivät tulevan lähes tuplasti kalliimmaksi kuin vuonna 2016 arvioitiin.

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko esitteli kuusi eri vaihtoehtoa, joista kolmessa oli kahden lukion malli. Jälkimmäiset ratkaisut perustuisivat ajatukseen, että joko lyseon lukio tai koulu siirtyisi kulttuuripainotteisena Verkatehtaalle ja toinen niistä jäisi vanhaan koulurakennukseen. Kaurialasta taas joko lukio tai koulu siirtyisi Tavastia kampuksen G-rakennukseen ja toinen jäisi lukion nykyisiin tiloihin.

Mietittävänä ovat myös Myllymäen ja Miemalan koulujen tulevaisuus, sillä opinahjojen tilojen kunto on huono.

– Käytännössä molempien koulujen rakennukset pitää joko peruskorjata kokonaan tai sitten niiden käytöstä on luovuttava, opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä toteaa.

– Vaihtoehtona on esimerkiksi Myllymäen sekä Miemalan yhdistäminen ja uuden koulun rakentaminen Rinnetielle Myllymäkeen HAMKin Tapiola- ja Metsola-rakennusten tilalle. Tätä ratkaisua puoltaa keskustan positiivinen väestöennuste. Miemalan väestöennuste taas näyttää heikolta ja uudisrakentamisen määrä on vähäinen.

Kaikista kouluja koskevista esityksistä pyydetään nyt lausuntoja vanhempainyhdistyksiltä, oppilaskunnilta ja henkilöstöltä.

Kirjastojen ja liikuntapaikkojen suhteen suuria muutoksia ei ole tiedossa, mutta päiväkotien osalta esitetään useita vaihtoehtoja eri yksikköjen lakkauttamiseksi ja yhdistämiseksi sekä uusien päiväkotien rakentamiseksi.

Sosiaali- ja terveyspuoli on monissa asioissa odottavalla kannalla.

– Maakuntauudistuksella tulee olemaan suuri vaikutus ja mitään isoja ratkaisuja ei kannata eikä edes ehditä tehdä, vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Leppänen sanoo.

– On kuitenkin hyvä, että palveluverkkokeskustelu tuli tässä vaiheessa ja tilanne on saatu kattavasti kartoitettua. Ratkaisua vaativat kysymykset lähitulevaisuudessa ovat Rengon Raitaharju, Lammin terveysaseman tuleva sijainti sekä perhe- ja sosiaalipalveluiden väistöt Kastellista.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset