Kaupunkiuutiset

Taide jalkautuu sadaksi päiväksi ydinkeskustaan

Siellä missä on taidetta, on elämää – ei pelkästään olemassaoloa.

Tällä iskulauseella Hämeenlinnan seudun Taideyhdistys lähti noin vuosi sitten kehittämään Taidehaaste-ajatusta. Suomi100-statuksen saanut 100 päivää kestävä tapahtuma avataan Taiteiden yön avajaisissa perjantaina.

Taidehaasteen käytännön toteutus on käytännössä sellainen, että eri toimijat, yhdistykset ja yksityiset, tuovat esille erilaista taidetta sinne, missä ihmiset liikkuvat. Kantakaupungissa on 40 kohdetta, joissa taide on näkyvästi esillä aina itsenäisyyspäivään saakka.

– On erinomaisen tärkeää, että taide kohtaa ihmiset heidän päivittäisessä arjessaan, ei pelkästään tietyissä tiloissa tiettyinä aikoina, yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Kilpeläinen sanoo.

Taideyhdistys lähti haasteen kanssa liikkeelle viime talvena. Taideyhdistys otti yhteyttä yrityksiin, yhdistyksiin ja yksityishenkilöihin ja haastoi esittelemään taidetta joko omissa toimitiloissaan tai tarkoitusta varten saaduissa paikoissa. Muun muassa keskustan tyhjät liikehuoneistojen näyteikkunat saavat syksyn ajaksi taidenäyttelynsä.

– Tässä on erittäin positiivista se, että mukaan lähtivät kaikenlaiset yritykset parturi-kampaamoista ravintoloihin, kukkakaupoista pankkeihin. Tässä toteutuu juhlavuoden yhdessä-teema mitä parhaimmalla tavalla, Heikki Kilpeläinen kiittelee hämeenlinnalaisten aktiivisuutta.

– Kokonaisannin kannalta on merkittävää se, että saimme hyvin erilaisia toimijoita yhteistyöhön. Tästä on hyvä jatkaa, Kilpeläinen kiittelee.

Useat taidetta omistavat liikelaitokset ja yhteisöt ovat nostaneet omistamansa taideteokset nähtäviksi näyteikkunoihin ja yleisötilojen seinille. Monet järjestävät taidekierroksia sisätiloissaan.

Paikalliset taiteen tekijät ovat rakentaneet teoksistaan näyttelyitä lukuisiin ei-perinteisiin tiloihin, joihin taide on toivotettu tervetulleeksi. Kaupungilla vapaina olevat liiketilatkin ovat muuntuneet näyttelytiloiksi, joissa kaupunkilaisten sadat kasvot kertovat elämästä Hämeenlinnassa eilen, tänään ja huomenna.

– Myös yksityishenkilöiden lähettämiä valokuvia kotien kuva-aarteista, muotokuvista, karikatyyreistä ja selfie-otoksista, on printattu osaksi elävää ja täydentyvää näyttelyä ikkunoissa eri puolilla kaupunkia. Nuorten toteuttamaa muraalitaidettakin nähdään, taideyhdistyksen hallituksen jäsen Aino Krohn kertoo.

Taidehaaste-tapahtuman näyttelykohteista on tehty kartta, josta löytyvät sekä kohteiden sijainti, että kunkin näyttelyn esillepanijat ja taiteilijat. Kartta on jaossa Taiteiden Yön ohjelmalehtisen jakelupisteissä ja myöhemmin kaikissa näyttely-kohteissa. Karttapohja on vuodelta 1912, josta näkyvät sen ajan keskeiset kohteet kirkosta laivalaituriin.

Sadan päivän mittaisen Taidehaaste-tapahtuman avajaisia vietetään Taiteiden Yönä 25.8. Hämeenlinnan Taidemuseon Lohrmann-makasiinirakennuksessa klo 17.30.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset