fbpx
Kaupunkiuutiset

Taide yhteisen kodin elävöittäjänä

Mitä tehdä, jos koti kaipaa piristystä ja kädet luovaa tekemistä?

Kutsutaan taiteen asiantuntijoita paikalle, laitetaan asumisyhteisö työntouhuun ja parannetaan yhdessä koko asumisyhteisön viihtyisyyttä.

Hämeenlinnan kaupungin vammaispalvelut ja Kettuki toteuttivat yhteisötaideprojektin, jossa erityisasuntosäätiön Mäyränkodin asumisyksikön eteiskäytävään valmistettiin yhdessä taideteos.

Mäyränkodissa asuu tuettuna runsaasti apua tarvitsevia kehitysvammaisia tai muutoin vaikeavammaisia henkilöitä. Taiteen tekemiseen osallistui 8 asukasta Mäyränkodin asumisyhteisöstä. Ohjaajina toimivat taidekasvattaja Minna Haveri sekä taidemaalari Katri Stenberg. Kehykset teoksiin lahjoitti paikallinen kehysmyymälä Raamidaamit.

Eteisaulan seiniä rytmittävät nyt lämpimän sävyiset talomaalaukset. Taidepajan osallistujat tekivät talostaan sekä ulko- että sisänäkymän.

Jokainen näin syntynyt koti on yksilöllinen ja tekijänsä näköinen, vaikka yhtenäisyyden vuoksi mitat ja muotokieli ovatkin yhteneväiset.

– Jokaisella on ollut mahdollisuus osallistua omien voimavarojen mukaan, tehden itsensä näköistä taidetta. Asukkaat ovat henkilökunnan kanssa nauttineet yhdessä tekemisestä, avoimessa ilmapiirissä, jossa naurua ja iloa on riittänyt. Samalla saamme kaipaamaamme väriä ja kodikkuutta kaikille nautittavaksi, taideprojektista ilahtunut Mäyränkodin asumispalveluesimies Katja Saari kertoo.

– Tässä projektissa oli erityisen tärkeää, että asukkaiden oma kädenjälki ja ajattelu pääsi esille. Tukemisella ja puolesta tekemisellä on taiteessa merkittävä ero. Ohjenuorana meillä oli ’oma tupa ja oma lupa’ , kuvailee Minna Haveri talomaalausten parissa työskentelyä.

Yhteisötaideteoksen julkistamistilaisuus järjestetään Mäyränkodissa maanantaina 14.12. klo 14.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset