fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Taidelainaamoon tulee jatkossa vain Ars-Hämeen jäsenten töitä – Hämeenlinnan Taiteilijaseuran väki on "potkuista" harmissaan

Taidelainaamo on ollut monelle taiteilijaseuralaiselle merkittävä myyntikanava. Nyt suuri osa jäsenistöstä jää lainaamotoiminnan ulkopuolelle.
Hämeenlinnan Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja Minttu Saarinen joutuu Ars-Hämeen jäsenenä pähkäilemaan taidelainaamon tilannetta molempien yhdistysten kannalta. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja Minttu Saarinen joutuu myös Ars-Hämeen jäsenenä pähkäilemään taidelainaamon tilannetta molempien yhdistysten kannalta. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Kaupunkiuutiset sai tiedon, että taidelainaamossa olisi vuodenvaihteen jälkeen tarjolla vain Ars-Hämeen jäsenten teoksia.

Tähän asti Galleria Koneen yhteydessä toimineessa taidelainaamossa on ollut myös Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäsenten töitä.

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran 94 jäsenestä reilut kymmenkunta kuuluu Ars-Hämeeseen.

Nyt ne Taiteilijaseuran jäsenet, jotka eivät ole Ars-Hämeen jäseniä, ovat jäämässä kokonaan taidelainaamotoiminnan ulkopuolelle.

Taidelainaamotoiminta Hämeenlinnassa rajataan vastaisuudessa vain Ars-Hämeen jäsenille, miten kommentoit, Hämeenlinnan Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja Ars-Hämeen jäsen Minttu Saarinen?

– Ymmärrän, miksi niin tehdään, koska vaikka Ars-Hämeessä tehdään ammattitaiteilijoille ammattia edistävää yhdistystoimintaa, silti yhdistystoiminta on murroksessa. Kyllä taidelainaamo on taiteilijalle suuri jäsenetu.

– Vaikka Hämeenlinnan Taiteilijaseura ja Ars-Häme ovat olleet yhdessä perustamassa taidelainaamoa ja niillä on paljon kytköksiä, ja Taiteilijaseuralla on ollut oikeus olla mukana, ymmärrän sen hyvin, että jossain vaiheessa täytyy erkaantua.

– Taitelijaseuran jäsenissä on myös Ars-Hämeen jäseniä aika paljon. Taiteilijaseura on hämeenlinnalainen, Ars-Häme on siirtymässä valtakunnalliseksi, ja heillä on siinä työtä. Vaikka myydyistä teoksista tuleekin provisio yhdistykselle, on suunta se, että jokainen yhdistys hoitaa “oman tonttinsa”.

Miten tieto on otettu vastaan Taiteilijaseurassa?

– Taiteilijaseuran jäsenet ovat olleet harmissaan ja surullisia. Taidelainaamo on ollut merkittävä myyntikanava monelle.

Miten Taiteilijaseurassa reagoitte?

– Taiteilijaseuran hallituksessa toivotaan, että tilanne johtaisi toimintaan. Tällä hetkellä ei ole resursseja, mutta toivotaan, että löytyisi innostusta erilaisten taidetapahtumien järjestämiseen. Mietimme ja katsomme rauhassa.

– Taidelainaamosta on lähtenyt paljon teoksia paikallisille ostajille. Periaatteessa täällä olisi sijaa taidelainaamolle.

Taidelainaamon vaiheita

Taidelainaamo on toiminut Galleria Koneen yhteydessä Verkatehtaalla Ars-Häme ry:n hallinnoimana.

Vuonna 1999 perustetussa taidelainaamossa on ollut Hämeenlinnan Taiteilijaseuran ja Ars-Hämeen taiteilijoiden sekä galleriassa esittäytyneiden tekijöiden taidetta.

Ars-Häme muuttaa taidelainaamon pääosin verkkopainotteiseksi 1.1.2022 alkaen, ja jatkossa esillä on vain Ars-Hämeen jäsenten töitä.

Lähteet: Ars-Häme ry ja Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset