fbpx
Kaupunkiuutiset

Taidenäyttely kiertueelle

Hämeenlinnan seudun taideyhdistys järjestää yhteistyössä Eurooppalaisen kulttuuriyhdistyksen ja Ruotsissa toimivan Suomi-Art -yhdistyksen kanssa ensi vuonna kiertävän kuvataidenäyttelyn Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Lasikatto -nimellä järjestettävän näyttelyn nimi viittaa naisiin kohdistuviin vähätteleviin asenteisiin ja ennakkoluuloihin.

– Kokonaisuutta voi pitää tietynlaisena protestina, sillä sukupuoliroolit ovat edelleen vankasti näkyvissä. Silti ei voi erotella nais- ja miestaidetta– taide on aina taidetta, Hämeenlinnan seudun taideyhdistyksen edustajat sanovat.

Taiteilijaseuran puheenjohtaja Minttu Saarinen muistuttaa, että vaikka naiset saivat Suomessa äänioikeuden kansainvälisesti vertaillen erittäin varhain, ei se välttämättä näy vielä arkielämässä.

– Raskaus ja lapsen synnyttäminen vaikuttaa edelleen naisen asemaan työelämässä, Valokuvaseuran Elisa Putti ottaa esimerkin.

Näyttelyä rakentava naisryhmä sanoo naisen roolin olevan sidoksissa osin ikäpolviin, osin perhetaustoihin.

– Lasikatto on olemassa, se on myös tilastollisesti todistettavissa, Putti perustelee yhteisnäyttelyn syntyajatusta.

Näyttelyyn osallistuu kaikkiaan 21 kuvataiteilijaa, seitsemän jokaisesta järjestävästä yhdistyksestä. Hämeenlinnan Taideseurasta mukana on kolme taiteilijaa, Ars-Hämeestä kaksi, samoin Hämeenlinnan kameraseurasta.

– Tavoitteena on myös taiteilijayhteistyön syventäminen. Kun kaikki taiteilijat on valittu, he voivat suunnitella yhteistyössä esimerkiksi parien tai pienryhmien yhteisiä teemoja ja installaatioita, Pirjo Heino Taiteilijaseurasta sanoo.

Näyttelyllä ei ole kuraattoria tai näyttelysihteeriä, vaan jokainen mukaan valittu taiteilijaryhmä vastaa näyttelyssä omasta osuudestaan teosvalinnoista ripumistamiseen saakka.

Ensimmäinen näyttelypaikka on Hämeenlinnan pääkirjasto 9.–31. toukokuuta ensi keväänä. Elo-syyskuussa näyttely siirtyy pääkaupunkiseudulle, mahdollisesti Järvenpään taidetaloon. Ruotsissa näyttely on avoinna loppuvuodesta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset