fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Galleria Paperihuoneessa tutkitaan tapoja ja etsitään tasapainoa taiteen keinoin

Karkki Mäkelän ilmaisu on värikkään ekspressiivistä. Kuva: Riikka Helenius
Karkki Mäkelän ilmaisu on värikkään ekspressiivistä. Kuva: Riikka Helenius

Tamperelainen kuvataiteilijan ja taidegraafikon Karkki Mäkelän näyttely Sopimaton on parhaillaan esillä Galleria Paperihuoneessa. Näyttely koostuu kierrätysmateriaalille toteutetuista mixed media -maalauksista.

Näyttelyn teemoja ovat yksilön kasvu, muutos sekä sukupolvelta toiselle siirtyvät ajattelu- ja käyttäytymismallit. Mäkelä tutkii sekä tapoja että niiden kyseenalaistamista.

– Pohdin sekä ajattelutavan että käytännön perintöä, sen eri puolia ja tarpeellisuutta. Käytän kierrätysmateriaaleja aina, kun mahdollista, taiteilija kertoo.

Teos Encore on maalattu tapetin pätkälle, teokset Papan tapa, Life is life, Unohtelen itseni ja Nurin kierrätyspaperille ja muut kankaalle. Mäkelä on käyttänyt akryyliä, lyijykynää ja kollaasitekniikkaa. Mäkelän maalaukset ovat värikkäitä, ilmaisu ekspressiivistä, ja teoksissa esiintyy abstraktin ja esittävän välimaastoon sijoittuvia ihmishahmoja.

 

Padasjoella syntynyt Mäkelä on valmistunut taidegraafikoksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Taiteilija asuu ja työskentelee Tampereella.

– Paperihuoneelle päädyin taidekoulukaverini Kukka Pitkäsen houkuttelemana, Mäkelä kertoo.

 

Grafiikkapajassa on hämeenlinnalaisen kuvataiteilija ja taidegraafikko Anna Kolehmaisen akvarelleistä ja grafiikantöistä koostuva näyttely Stepping Stones. Näyttelyn teemana on tasapainon etsiminen muuttuvien olosuhteiden keskellä.

– Kaikki muuttuu, mutta tarvitsemme myös vakaita astinkiviä jalkojemme alle. Mistä löytyvät luotettavat ja vakaalta tuntuvat asiat elämässä, jonka ainoa pysyvä asia on muutos, Kolehmainen pohtii. Tästä tulee myös näyttelyn nimi Stepping Stones.

 

Grafiikantyöt ovat syntyneet Paperihuoneessa ja akvarellit Grassinan taiteilijaresidenssissä Firenzessä. Akvarellit kuuluvat sarjaan Sisäisiä taisteluita ja niissä rinnastuu hauraus ja tuho; piikkilanka ja kukat, kettinki ja kävyt, tuhotun kaupungin rauniot ja leppälinnun munat. Monotypioissa hehkuu aurinkoinen värimaailma.

– Monotypia on maalauksellinen, mutkaton ja nopea tekniikka. Se sopii hyvin nykyiseen elämäntilanteeseeni, mutta tykkään myös kuparilaatan työstämisestä. Kuvan tekeminen on minulle tapa ajatella.

Kolehmainen on valmistunut taidegraafikoksi Imatran taidekoulusta ja taiteen perusopettajaksi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista. Kolehmainen työskentelee Paperihuoneessa ja toimii taiteen tekemisen ohella myös joogan opettajana.

Galleria Paperihuoneessa on näytteillä Karkki Mäkelän Sopimaton ja grafiikkapajan puolella Anna Kolehmaisen Stepping Stones 29.6. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset