Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Taija Tuominen: Mustassa aukossa ihmiset kohtaavat – Kuningaskobra vilisee hämeenlinnalaisittain tuttuja henkilöitä ja tapahtumia

Taija Tuominen tiesi lapsena, että on päästävä pois. Henkireikä löytyi kirjoittamisesta.
Taija Tuomisen mielestä on tärkeää, että jokainen löytää itselleen tärkeän ja kannustavan ihmisen. - Se antaa uskoa, että selviää ja löytää oman paikkansa. Kuva: Tuulia Viitanen
Taija Tuomisen mielestä on tärkeää, että jokainen löytää itselleen tärkeän ja kannustavan ihmisen. - Se antaa uskoa, että selviää ja löytää oman paikkansa. Kuva: Tuulia Viitanen

Kun kirjoittaa kymmenen vuotta reipashenkisiä kolumneja kaupunkilehteen, kasvaa sietokyky. Tottuu huohotussoittajiin, treffikutsuihin, kiitos- ja haistatteluviesteihin…

Lainaus on Taija Tuomisen Kuningaskobrasta.

Tuomisen kirja vilisee sukulaisia, huonosti käyttäytyviä virkamiehiä ja entisiä miesystäviä. He kaikki ovat olleet hyvin hiljaa kirjan julkaisun jälkeen.

Sen sijaan kirjasta tunnistettavat hauholaiset eivät vaienneet vaan rynnivät Hauhon kirjastoon, kun Tuominen vieraili siellä.

– Ihan liikutuin. Se oli hieno, lämminhenkinen ilta.

Kuningaskobrassa jotkut henkilöt esiintyvät omilla nimillään, toiset peitenimillä. On naapureita, poliitikkoja, toimittajia ja Kaupunkiuutisten toimitus. Erityisesti entinen päätoimittaja Ilkka Peltoniemi.

Milk Barissa juhlimme Ilkan kanssa toisiamme ja tilaamme paljon erivärisiä drinkkejä. Käymme taksilla vaihtamassa Ilkalle puvun ja otamme taskumatit mukaan. Lähdemme Kulttuuritukun avajaisiin…. Yhteinen juhlani Ilkan kanssa on viatonta. On asioita, jotka en edes halua muistaa. Liian suuria juhlia ja pitkiä jatkoja.

Kirjallisuudessa fakta ja fiktio sekoittuvat, aina

Kuningaskobra on määritelty autofiktiiviseksi romaaniksi. Tuomista oikeastaan ärsyttää sana autofiktiivinen. Kirja on romaani, sillä kaikki ei ole totta. Se ei myöskään ole omaelämäkerta.

– Toki kirjassa on todellisia ihmisiä, mutta fakta ja fiktio sekoittuvat, kuten aina kirjallisuudessa.

Tuomisen esikoiskirja Tiikerihai sai ilmestyessään poikkeuksellisen suuren julkisuuden. Tuominen kiersi televisio- sekä lehtihaastatteluissa ja kielsi romaanin yhteyden omaan elämäänsä.

– Esikoiskirjailijana tilanne pelotti. Oli helpompi sanoa, että kaikki on fiktiota.

Siinä taisi tulla tehtyä monta virhettä peräkkäin, sillä minulla oli paljon peiteltävää ja sukelsin rooliini täysillä. Totuus oli pakko piilottaa fiktioon.

Omat kokemukset piti saada kirjoittaa ulos

Nyt Tuomisen suhtautuminen toiseen teokseensa on erilainen. Hän sanoo avoimesti, että Tiikerihai ja Kuningaskobra pohjautuvat hänen omaan elämäänsä, etenkin hänen lapsuuteensa, joka ei ollut helppo. Kuningaskobrasta onkin syksyn ja kevään aikana kirjoitettu enemmän kuin mistään muusta viime syksynä julkaistusta kirjasta.

Suuri osa Kuningaskobran lukijoista luulee, että kaikki kirjassa olevat tapahtumat ovat totta. Kirjassa esiintyy Taija Tuominen, hänen elämänsä ja kokemuksensa. Moni on epäillyt, onko Tuomisella oikeutta paljastaa asioita, joista hän on kirjoittanut.

– Omasta elämästäni minulla on oikeus käyttää kaikkea kokemaani. Lisäksi moni asia pohjautuu julkisiin asiakirjoihin.

Taija Tuominen kirjoitti runon vanhempiensa riidan päätteeksi juuri kirjoittamaan opeteltuaan. Kuva: Tuulia Viitanen
Taija Tuominen kirjoitti runon vanhempiensa riidan päätteeksi juuri kirjoittamaan opeteltuaan. Kuva: Tuulia Viitanen

Moni löytänyt itsensä kirjasta

Palautteista kirjailija on huomannut, kuinka paljon lukijat ovat löytäneet siitä henkilökohtaista kosketuspintaa.

– Se on hienoa, vaikka lapsuuteni ei ole mitenkään kauhean tavallinen. Kirjassa on teemoja, joista moni on löytänyt itsensä.

Tuominen toivookin, että hänen teoksensa voisi synnyttää uusia tekstejä ja alkaa sitä kautta elää.

– Teksti on vapaa kaikille tulkinnoille ja kirjailijan pitää ottaa se vastaan.

Hiljan kohtaaminen pelasti elämän

Minun on ikävä Hiljaa ja on aivan sama mitä kuka puhuu. Minulle on jopa aivan sama sekin, että Hiljakin sortui lukemaan Tiikerihaita täysin faktana, teki omia tulkintojaan ja sanoi Helsingissä Niinalle, että Taijahan tykkää myös tytöistä.

Tuomisen mukaan todellisia henkilöitä omilla nimillään on käytetty kirjallisuudessa ennenkin ja hyvin pitkään. Nyt siitä vain vouhkataan enemmän, koska tosi-tv on tuonut todelliset ihmiset jokaisen kotiin.

Esimerkiksi edesmennyt hämeenlinnalainen opettaja ja runoilija Hilja Mörsäri esiintyy kirjassa omalla nimellään.

– Halusin todellisia henkilöitä kirjaani, koska esimerkiksi Hiljaa kunnioitan niin paljon. Hiljan kohtaaminen Kaurialan iltalukiossa on elämäni tärkein asia.

Kukaan ei ole kirjassa omalla nimellään tietämättään, sillä kirjailija on kysynyt kaikilta luvan ja näyttänyt tekstin ennen julkaisua.

Rehellisyys palkitaan

Tuominen elää, kuten opettaa. Hän sanoo, ettei kirjaa voi ikinä kirjoittaa vallan- tai kostonhaluisena. Siinä tapauksessa se koituu tekstin tappioksi. Tuominen myöntää, ettei hän olisi voinut kirjoittaa Kuningaskobraa yhtään aikaisemmin.

– Piti ottaa välimatkaa ja elää ennen sitä.

– En halua sensaatiota, mutta mitä rehellisempi ja aidompi on, sitä enemmän ihmiset löytävät samastumispintaa.

Saman asian Tuominen opettaa myös kirjoittajakursseillaan. Hänen mielestään kaikilla meistä on musta aukko ja siellä ihmiset kohtaavat.

Ehkä kaikkia asioita ei tarvitse vatvoa. Ne vain unohdetaan, käännetään sivu ja aloitetaan uusi.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Taija Tuomisen Kuningaskobarasta, Tammi 2019.

Kuka?

Taija Tuominen

Luovan kirjoittamisen opettaja, kirjailija ja Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston asiamies

Syntynyt 1962.

Ura: Työskennellyt muun muassa kirjallisuuden läänintaiteilijana, toimittajana, pääsihteerinä ja toiminnanjohtajana.

Palkintoja: J.H. Erkko palkinnon voitto, Hämeen taidepalkinto ja Suunta-palkinto. Valittu myös vuoden kesäyliopisto-opettajaksi.

Suhde Kaupunkiuutisiin:

Kaupunkiuutisten toimitus on ollut Tuomisen henkinen koti.

Hän toimi lehden freelancerina pitkään.

Tuominen kirjoittaa edelleen leffa-arvioita Kaupunkiuutisiin.

”Lehden kautta myös kaupunki on tullut tutuksi. Näen lehden myös todella tärkeänä kaupunkilaisten kohtauspaikkana. Kaikkiaan rakastan Hämeenlinnaa, tämä on ystävien, tuttujen ihmisten kaupunki. Ehdottomasti kotini. Täältä on hyvä lähteä ja tänne on hyvä tulla takaisin.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset